Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Adományokat gyűjt a Louvre a Szamothrakéi Niké felújítására

Adományokból készül összegyűjteni egymillió eurót a párizsi Louvre egyik legnagyobb mesterműve, a Szamothrakéi Niké restaurálására.
A Mindenki mecénás mottó alatt futó gyűjtés kedden indul, amikor a szárnyas istennőt ábrázoló világhírű szobrot egy évre eltávolítják állandó helyéről, az impozáns Daru-lépcsőről - mondta el Ludovic Laugier ókorszakértő csütörtökön.

A szárnyait egy hajóorról kiterjesztő Niké szobrát 1863-ban töredékeiben találták meg az égei-tengeri Szamothraké szigeten. A Louvre szerint a hellén kor legnagyobb műalkotásai közé tartozik. A Mona Lisával és a Milói Vénusszal együtt a múzeum látogatói körében a legkedveltebb kiállított alkotások egyike.

A Kr.e. 220 és 185 közötti időszakra datált, a győzelem istennőjét ábrázoló szobor a hellénizmus korából való. A beton talapzaton nyugvó monumentális alkotás magassága 2,75 méter, a talapzattal együtt pedig eléri az 5,75 métert.

A győzelem istennőjének szobrával együtt a Daru-lépcsőt is restaurálják, de a látogatók továbbra is használhatják a feljárót.

A renoválási munkálatok összköltségét négymillió euróra becsülik, ebből hárommillió euró már rendelkezésre áll nagyobb felajánlásoknak köszönhetően. Az új adományok számára külön internetes oldalt is létrehoztak (http://www.louvre.fr/en/donating-online).

A restaurálás során a múzeum meg fogja oldani azokat a problémákat, amelyek a szobor legutóbbi, 1934-es felújításakor megmaradtak - mondta korábban Jean-Luc Martinez, a múzeum antik görög, etruszk és római részlegének igazgatója.

A szobrot szeptemberben a szomszédos terembe helyezik át. Eredeti helyére a tervek szerint 2014 tavaszán kerül vissza. A felújított szobor és lépcső felavatása várhatóan jövő év végén vagy 2015 elején

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

37 elsüllyedt hajót találtak Konstantinápoly ókori kikötőjének feltárásán

A kikötő maradványaira a Boszporusz-szoros európai partján fekvő Yenikapi városrészben, a… Tovább olvasom