Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Advent, a régi és csendes ünnep

Advent első vasárnapja van, ma gyújtjuk az első adventi gyertyát. A vallásos emberek körében a csendes gondolatok ideje ez a megtérésről és a bűnbánatról.
Négy héttel karácsony előtt, advent első vasárnapján kezdődik el az a megtisztuló várakozás, amely a Megváltó születését előzi meg a keresztény emberek számára. Az advent szó maga is eljövetelt jelent, az „advent Domini", vagyis „az Úr eljövetele" kifejezésből maradt meg ünnepnévként. Ilyenkor a vallásos emberek a sietős, felgyorsult időben is igyekeznek az elmélyültségre, a csendes gondolatokra figyelmet szánni, az adventi gyertya mellett számot vetni, elgondolkodni azon, hogy maguk is hogyan tudnának a közelgő karácsonyhoz méltóbbak lenni.


Adventi koszorú, hagyományos színű gyertyákkal
Adventi koszorú, hagyományos színű gyertyákkal

Egykor az adventi időszak a böjt ideje is volt, egyes helyeken kisböjtnek is nevezték (szemben a húsvét előtti nagyböjttel). Maga az ünnep is a böjtből alakult ki, még az V. századi latin Galliában, ahonnan később Róma is átvette. Az eleinte 5 hetes böjtöt VII. Gergely pápa 4 hetesre módosította (ezt a protestáns felekezetek is átvették később), és ettől kezdve lényegében azonos az ünnep a maival.

A böjtölés hagyománya a XX. század közepén eltűnt, azonban addigra már az adventet az adventi koszorú és a gyertyák jelképezték. A koszorúkészítés előzménye egy luteránus német lelkipásztor indította el 1868-ban, amikor is egy berlini árvaházban a karácsonyt már türelmetlenül váró gyerekek számára egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, amelyek közül minden nap újat gyújtott meg. A XIX. században német, majd osztrák területeken fenyőkoszorúra kezdték tenni a 24 gyertyát – innen alakult ki a Magyarországon is átvett szokás. Később a gyertyák száma 4 lett.

Ha a gyertyákkal a hitbéli hagyománynak szeretnénk megfelelni, a koszorúra három lila és egy rózsaszín gyertyát állítsunk. A lila szín a katolikus jelképiségben a bűnbánat és a megtérés színe. Az első, a második és a negyedik vasárnapon gyújtunk lila gyertyát, míg a harmadik, a Gaudete vasárnapon rózsaszínt, amely a közelgő ünnep fölötti örömöt jelenti. A mindig újabb meggyújtott gyertya a karácsony közeledtével egyre növekvő fényt és reménységet is jelképezi.
Az adventi naptár is egy gyermek karácsony előtti türelmetlenségéből született. A német Gerhard Lang volt az adventi naptárak atyja; gyermekkorában édesanyja szerkesztette az első adventi naptárat számára valamikor a XX. század legelején, ő pedig felnőttként vállalkozásban vitte sikerre az ötletet. Gerhard Lang hosszú élet után 1974-ben hunyt el Münchenben.

A világi karácsonyi készülődésre jellemző sietség, hangoskodás ellenére az advent megmaradt csendes ünnepnek. Aki bele tud gondolni, hogy az ember gyengesége miatt mennyire rá van szorulva a megváltásra, annak az advent igen mély értelmet nyer.

Olvasóink írták

 • 6. kalkutta 2011. november 27. 22:51
  „A külföld sem garancia a karácsonyi idiótaságok elkerülésére. Az év 12 hónapjából legalább 1 hónap erre a gyermeteg dologra megy. Meneküljön aki csak tud.”
 • 5. zoltanszabo 2011. november 27. 16:06
  „T. 2. Köszi a tanácsot.
  De túl messze vannak és nem is egy helyen. Az egyik az USA-ban ,a másik Ausztráliában. Mindd két repülőjegy --többszáz ezer Ft. Így marad a skyp--meg az internet.”
 • 4. vassmazsola 2011. november 27. 14:36
  „Nekem is a legtöbb barátom külföldön dolgozik,többségük már családos apa,és sajnos így kell ünnepeljék a karácsonyt egymástól elszakítva....”
 • 3. Született-feleség 2011. november 27. 12:57
  „Én pl. azon fiatalok közé tartozom, akik külföldön élnek, dolgoznak, és az ünnepeket is külföldön töltik, mert egyszerűen így hozta a sors. Nekem sokat jelent 1-1 gyertyát meggyújtani, és tudni, hogy a családom és barátaim otthon ugyanezt teszik...”
 • 2. vmagdi 2011. november 27. 12:34
  „Zoli, mi lenne ha te látogatnád meg őket, többes számmal írtál a gyerekeidről, talán összeadják a pénzt az útra. Na az lenn egy szép és emlékezetes karácsonyod.”
 • 1. zoltanszabo 2011. november 27. 11:10
  „Én pl. nem szeretem az ünnepeket! A család fiataljai külföldön dolgoznak, és nem jönnek haza karácsonyra. Egyedül nagyon szomorú az ünnep !
  De szerintem nem csak nekem, sokak így töltik el .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A második rejtélyes maja utalás 2012-re

Arturo Mendez, az INAH szóvivője szerint a felirattöredéket évekkel ezelőtt fedezték fel, azóta… Tovább olvasom