Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

AIDS-világnap: 2011-ben 330 ezer gyerek fertőződött meg

A 15-24 éves fiatalok között 2011-ben 4,8 millió, a 10-19 évesek között pedig 2,2 millió HIV-fertőzött gyermek élt világszerte. Az újonnan megfertőződött gyermekek száma 330 ezerre rúgott.
A UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány tájékoztatása szerint 2009 óta 24 százalékkal kevesebb HIV-fertőzött gyermek jött világra. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) munkájának köszönhetően tavaly százezerrel több gyermek kapott antiretrovirális kezelést, mint 2010-ben, ennek ellenére alig minden harmadik gyermek és édesanya részesül megfelelő kezelésben. A HIV-pozitív terhes anyák kezelésével megakadályozható lenne, hogy a születendő gyermek a terhesség alatt, illetve a szoptatási időszakban elkapja a fertőzést.

Az AIDS leggyakrabban kétféle módon terjed: szexuális úton, illetve úgy, hogy a HIV-pozitív édesanya szülés vagy szoptatás közben megfertőzi gyermekét.

Tavaly az AIDS-árvák száma - tehát azoké a gyermekeké, akik egyik vagy mindkét szülőjüket elveszítették a betegség következtében - 17,3 millió volt.

"Ha el akarjuk érni egy AIDS-mentes generáció megszületését, akkor a jövőben szülővé váló mai fiatalok között is komoly erőfeszítéseket kell tenni az információátadás, a tájékoztatás és az ellátáshoz való hozzáférés területén" - mutatott rá az alapítvány közleménye.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zölden izzó meteor Magyarország felett

Többen is jelezték csütörtök délután, hogy 17 óra 50 perc körül zölden izzó meteort észleltek. Tovább olvasom