Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

Akik nem tudtak otthon ülni, avagy mi minden történt december 26-án?

Karácsony második napján általában az első napi étkezés fáradalmait pihenjük ki. De voltak olyanok, akik már ekkor is aktívan hozzájárultak az emberiség fejlődéséhez, történelméhez. Őket, ezeket az eseményeket vesszük sorra.
Az internetes szabad lexikon szerint december 26-án egyebek mellett az alábbi jelentős események történtek:

– 1492-ben e napon indult Kolumbusz Kristóf Indiába, nyugat felé. Azóta tudjuk, mi lett ebből a „kirándulásból".

Események, történések és szereplőik: avagy ők is alakították a világot december 26-án Forrás: wikipédia (galéria)

– Milánóban e nap az operabemutatók napja volt egykor, hiszen 1830-ban Donizetti Boleyn Anna, 1831-ben Bellini Norma című művét játszották először a Scalában.

Bellini: Norma - Casta Diva; énekel: Maria Callas


– Nem nagyon tudjuk elképzelni a Curie-házaspárt klasszikus karácsonyozó famíliaként: 1898-ban Marie és Pierre ahelyett, hogy barátaiknál ebédeltek volna, laboratóriumukban az uránszurokércben felfedezte a rádiumot. Illetve találtak valamit az előbb említett anyagban, elemi állapotban ugyanis csak 4 évvel később állították elő, és ekkor nevezte el Marie rádiumnak, utalva radioaktivitására.

Események, történések és szereplőik: avagy ők is alakították a világot december 26-án Forrás: wikipédia (galéria)

– A második világháborúban a német csapatok e napon robbantották fel a Mária Valéria hidat Esztergom és Párkány között, amely aztán 2001-ben kötötte össze újra Magyarországot és Szlovákiát.

– 1948-ban letartóztatták Mindszenty József bíboros hercegprímást, Esztergom érsekét.

– Hét évvel ezelőtt Indonézia partjainál az Indiai-óceánban egy hatalmas víz alatti földrengés után a legújabb kori történelem egyik legnagyobb cunamija söpört végig Ázsia dél és délkeleti partjainál, sőt Afrika keleti partvidékén is komoly károkat okozott. A következő napokban 25 földrengést regisztráltak naponta, gyakran 5,5 erősséggel. Az Andamán- és Nikobár-szigeteken a főrengést követő utórengés 7,1 erősségű volt. 2005. március 28-án jegyeztek fel egy nagy utórengést 8,7 értékkel Szumátra partvidékén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy lemondás, amely megváltoztatta a világot: 20 éve esett szét a Szovjetunió

1991. december 25-én 10 óra 45 perckor Mihail Gorbacsov SZKP-főtitkár lemondott tisztségéről, ezzel gyakorlatilag megszűnt a Szovjetunió. Tovább olvasom