Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Áldozattá teheti az udvarlás a békákat

Veszélyesen élnek a hím tungara békák: életüket veszélyeztetik, amikor az udvarlás közben felfújják bőrzacskójukat és hullámokat keltve a vízben magukra vonják a denevérek figyelmét.
Az sem segít a békákon, ha azonnal abbahagyják a brekegést, a hullámok ugyanis még másodpercekig terjednek a víz felszínén. Egy nemzetközi kutatócsoport kutatást végzett a témában, eredményeiket a Science című tudományos folyóiratban mutatták be.

A tungara békák (Physalaemus pustulosus) Közép- és Dél-Amerikában élnek. Minden éjjel a nőstényt hívó kiáltást hallatnak az otthonukként szolgáló tavakban.

Wouter Halfwerk, a panamai Smithonian Tropical Research Institute munkatársa és kollégái műanyag békákat helyeztek egy kis medencébe. A kísérletek során vagy csak a párzásra hívó hangot játszották le, vagy hullámokkal is kombinálták azt.

Eközben megfigyelték, hogyan reagálnak a békákkal táplálkozó denevérek (Trachops cirrhosus). Amint egy denevér közel repült, a tudósok felfüggesztették a jeleket - ugyanúgy, ahogy egy valódi béka tenné az állat megpillantásakor.

A denevérek jóval gyakrabban támadtak a műanyag békákra, amikor a hívóhangot hullámveréssel is kombinálták. A kutatók feltételezése szerint a denevérek az apró hullámokat echolokációs képességük segítségével észlelik - magas frekvenciájú hangokat bocsátanak ki, majd elemzik azok visszhangjait. További vizsgálatok ugyanis bebizonyították, hogy a hullámzó vízfelszín más jeleket közvetít, mint sima felszín.

Amikor a tudósok levéltakaró alá rejtették a békákat, a denevérek nem csaptak le, feltehetőleg mert a lomb lezárta az akusztikus jelek útját.

A fajtársak által keltett hullámokra a többi hím is reagál. Ha a jelet küldő hím közvetlen közelben van, társaik gyakran abbahagyják a brekegést és kiürítik léghólyagjukat. Valószínűleg felkészülnek arra, hogy elmeneküljenek vagy támadjanak - vélik a szakértők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új folyamidelfin-fajt azonosítottak Brazíliában

Az újonnan felfedezett faj hozzávetőleg ezer egyede él az Araguaia folyó medencéjében. Tovább olvasom