Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Algák menthetik meg a Földet

Az olvadó jéghegyek egy olyan természeti folyamatot indítanak be, amely késleltetheti vagy akár le is állíthatja a klímaváltozást.
Egy, az Antarktiszon dolgozó kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy apró vasrészecskék kerülnek a tengerekbe, ahogy a jég olvad, éppen a globális felmelegedés hatására - számol be a Daily Mail alapján az InfoRádió .

Ezzel a vassal táplálkoznak az algák, aminek hatására virágozni kezdenek, és a felszínre emelkednek. Itt az algák elnyelik a szén-dioxidot a levegőből, majd elsüllyednek, ezzel az üvegházhatást okozó gázt évszázadokra elzárják a környezettől, megvédve azt.

A kutatók szerint ez a folyamat lehet a kulcs a globális felmelegedés elleni harcban.

"Úgy tűnik, a Föld maga akar megmenteni minket" - emelte ki Rob Raiswell, a Leedsi Egyetem a professzor, a kutatás vezetője.

A tudósok a megállapítások további alátámasztására ebben a hónapban egy nagyszabású kísérlet keretében azt vizsgálják majd, mi történik, ha nagyobb mennyiségű, akár több tonnányi vasszulfát kerül a vízbe. A csoport az Atlanti-óceánon, a Déli-Georgia-szigeteknél végzi el a vizsgálatokat.

Környezetvédők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy károsíthatja a Föld ökoszisztémáját, ha mesterségesen juttatják a vízbe a vasat.

Olvasóink írták

 • 13. CsImre 2009. január 05. 22:27
  „A nagy olajcégek, és más, kílmaváltozásban érdekeltek majd ledarált rozsdás fémalkatrészeket dobálnak a tengerbe, hogy etessék az algákat, amitől a fél élővilág kipusztul, de legalább pöföghetünk a levegőbe, meg fingathatjuk az autóink, teheneinket nyugodtan, mert a sivatagi emberek nem főnek meg a klímaváltozás miatt. Még vagy 100 olyan károsodás van, ami a pusztulásunkat okozhatja, de a rozsdazabáló algák mentőseregére várunk, hát ez vicces. Na ne... túl sok hitelt vettünk fel, és ezt törleszteni fogjuk, kamatos kamattal, átütemezés, elengedés, egyéb hókuszpókusz nincs, Földanyánk nem az a fajta hitelező.”
 • 12. Esovaro 2009. január 05. 14:35
  „Meg annyit , ha valaki egy idojaras jelenteskor megnez egy olyan meteorologiai terkepet amin rajta van az amerikai kontinens is es nem csak egy kis resz az atlanti oceanbol az vilagosan latja,hogy a nagy europai esofrontok amelyeket eszaknyugat felol kapunk, kivetel nelkul mexikoi obol eredetuek csak ez a resz hianyzik az europai terkepekrol .magyaran a mexicoi obol europanak is katlana ahonnan feljon a vizgoz . Az eszaki tengerek ehhez szinte semmit nem adnak hozza hiszen egy ket celziusos viz parolgasa minimalis a mexicoi obol nemritkan 28-30 fokos vizehez kepest”
 • 11. Esovaro 2009. január 05. 14:28
  „az otosre valasz: ezutan sem lesznek hurrikanok,mert europatol delre nem tropusi tenger van hanem szarazfold. Egy, az afrikai egyenlitonel kialakulo tropusi depressszio akkor tud az egyenlitovel parhuzamos a passzat aramlast koveto utvonalabol kiterni,ha ezt egy eszaknyugati hideg legaramlas elteriti vissza a golf aramlat menten europa fele ,de ehhez nagyon sok parameter egyideju fennalasa szukseges.Ilyen amugy nem ritka csak amikor ez a tropusi vihar eszakabbi hidegebb vizekre er elveszti energiajat es max jo nagy esoket okoz az atlanti part menten de komoly szelet mar nem tud hozni.Evente jopar hurrikan,foleg a keseiek ternek el igy de szinte kivetel nelkul legyengulnek az eszaki atlanti vizekre erve es felszivodnak mert a tenger vize nem eleg magas homersekletu.Az amerikai konntoinens keleti partja menten par hurrikan fel szokott menni a keleti part menten eszak karolina virginiaig de az sokkal kisebb tavolsag.”
 • 10. Zejko 2009. január 05. 14:26
  „A föld történelmében az emberiség csak egy másodperc !!!Hányszor változott a föld nélkülünk mi is hozzájárulunk de rajtunk kivül főleg a föld élőlények állatok bőven tul élnek minket!!!”
 • 9. Iza3 2009. január 05. 13:36
  „Tudtam én, hogy a víz alatt rejlik majd a megoldás arra az időzített bombára, amin ülünk már jóideje.”
 • 8. cyt 2009. január 05. 12:43
  „Valoban nem art neha "ilyen" hireket is latni, de ez ismetelten csak egy tipikus "bulvarsajtohiranyag". Egyoldalu, szenzaciohajhasz, osszecsapott, lenyegtelen - vagyis egy tokeletes mediatermek. Egyebkent meg sz@rt sem er.”
 • 7. Agika88 2009. január 05. 11:51
  „Sajnos sokan csak beszélnek erről, hogy globális felmelegedés stb., de nem igazán tesznek ellene semmit. Én úgy gondolom, hogy mi egyszerű emberek hiába csináljuk meg azt a kevés dolgot amit megtehetünk a környezetünk épségéért, ugyanezt a szomszédunkat már lehet, hogy nem is érdekli, és igazából a nagy fejesek tudnának nagyobb előrelépést tenni. De igazából nem tesz senki semmit, csak hangoztatjuk, hogy mi lesz, ha...”
 • 6. Kathryn 2009. január 05. 11:14
  „Tök jó, lassan fölfedezzük a fotoszintézist. Már csak a cikk szerzőjének (vagy talán a fordítónak) kellene hogy eljusson az agyáig, mit is jelent a szén-dioxid megkötés. Meg ezt az algavirágzást sem ártana, ha tudná értelmezni :-)”
 • 5. Tralala 2009. január 05. 11:14
  „akárki akármit mond, egyre "érdekesebb" a helyzet itt, eddig európában nem voltak se hurrikánok se hozzá hasonlók....mostmár meg vannak, sőt ha valaki utazgat vagy olvasgat, esetleg normális ujságot is ami csak tényeket közöl, nem pedig a semmit, akkor láthatja, hogy eléggé szívjuk a klímaváltozást,mégpedig évről évre jobban!”
 • 4. seleron 2009. január 05. 11:01
  „Világvége. Beszarok amikor a klímaváltozás kapcsán ilyeneket olvasok. Az majd akkor lesz mindenkinek ha beadja a kulcsot de kollektívan arra még nagyon-nagyon sokat kell várni.

  De ez az algás dolog úgy hangzik hogy nem is kell enkünk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását csökkenteni mert az algák begyógyitják a sebet.

  Remélem nem igy lesz”
 • 3. hazaipalya 2009. január 05. 10:37
  „puff neki ,akkor mégse lesz világvége? pedig ezzel riogatja a média a jónépet immár 20 éve :(”
 • 2. 751510 2009. január 05. 10:14
  „Mindenki megnyugodhat, a Föld meg fog maradni. Az emberek halnak majd ki.”
 • 1. impish 2009. január 05. 09:53
  „"Úgy tűnik, a Föld maga akar megmenteni minket"
  Nem minket, az összes többi élőlényt, és magát a
  Földet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 millió dollár gyűlt össze a Wikipedia működtetésére

4 millió dollárt adott össze 125 ezer ember, és 2 millió dollár érkezett egy nagyobb ajándékként,… Tovább olvasom