Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Ámon isten temploma őrzőjének sírjára bukkantak Luxorban

A sírbelsőt élénk zöld és barna színű mintázattal díszítették, hieroglifák kíséretében.
Ámon egyiptomi isten temploma őrzőjének, Amenhotepnek a sírjára bukkantak amerikai régészek Luxorban.

Az egyiptomi régészeti minisztérium keddi közleménye szerint a sír valószínűleg a 18. dinasztia korából (Kr.e. 1543-1290) származik. A tárca által közzétett felvételek szerint a sírbelsőt élénk zöld és barna színű mintázattal díszítették, hieroglifák kíséretében.

"A sírbelsőn pompás életképek láthatók, amelyeket élén színekkel festettek a vakolatra. Számos életkép Amenhotepet és feleségét ábrázolja, például egy áldozati asztal előtt, az egyik festmény egy fáraó gyermeket dajkáló istennőt ábrázol és vannak életképek az akkori mindennapokról" - közölte Mamdúh ad-Damati régészeti miniszter.

A sírt egy amerikai régészcsoport fedezte fel, akik egyiptomi felügyelők egy csoportjával dolgozik a Kairótól 700 kilométerre délre fekvő Luxorban.

A templom őrzőjének végső nyughelyében azonban ismeretlen okból vandál módon kárt tettek. A t-alakú sírban szándékosan kárt tettek még az ókorban. Szándékosan eltávolították az eltemetett tevét és rangját, néhány hieroglifát és életképet valamint Ámon isten nevét - közölte Szultán Ejd, a minisztérium Felső-Egyiptomért felelős igazgatója.

Ad-Damati miniszter egy másik közleményében azt is bejelentette, hogy a Szuezi-csatorna mentén fekvő Iszmaília tartományban találtak egy fáraó pihenőházat, amely a 18. dinasztia uralkodójáé, II. Thotmeszé volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gorilláktól ered a HIV-1-vírus két alcsoportja

A világon előforduló szinte minden AIDS-betegséget előidéző kórokozó, a HIV-1-vírusnak négy… Tovább olvasom