Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Anna hercegnő mutatta be a Magna Chartát

A ritkaságnak számító latin nyelvű pergamen 1939-ben, a második világháború kitörése idején épp az Egyesült Államokban volt kiállításon.
Anna brit hercegnő nyitotta meg csütörtökön a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban azt a kiállítást, amelyen a modern alkotmányjog alapjának tekintett, 1215-ből származó Magna Chartát mutatták be.

II. Erzsébet királynő lánya a dokumentum bemutatása alkalmából tartott ünnepségen méltatta az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által egyaránt vallott értékeket. Mint mondta, a Magna Charta közel 800 éves évfordulója "arra emlékeztet, honnan jöttünk a szabadságok védelmének terén".

A nagy-britanniai Lincoln székesegyházában őrzött példány január 19-ig látható a Magna Charta: múzsa és mentor című kiállításon, amelynek fő témája az angol törvényeknek az amerikai szabadságjogokra gyakorolt hatása.

A ritkaságnak számító latin nyelvű pergamen - amelynek összesen négy eredeti példánya maradt fent - 1939-ben, a második világháború kitörése idején épp az Egyesült Államokban volt kiállításon. Az európai bombázásoktól féltve az Egyesült Államokban hagyták, először a Kongresszusi Könyvtárban, majd Fort Knoxban őrizték.

A Magna Chartát Földnélküli János (1167-1216) angol király bocsátotta ki 1215-ben, hogy jogaik írásba foglalásával lecsillapítsa a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt lázadozó angol nemeseket. Az évszázadok során az önkénnyel való szembeszegülés jelképévé vált, és a 18. század végén a Függetlenségi Nyilatkozatot aláíró amerikai alapító atyák is ihletet merítettek belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Űrhajósok GoPro-val kísérleteznek a világűrben

Űrhajósok leteszteltek súlytalanság állapotában egy GoPro kamerát. Egy vízgömb belsejébe tették bele… Tovább olvasom