Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Anne Frank képeslapja 1937-ből

Egy holland iskola igazgatója, Van de Heuvel kiállítást szervez, amelyen bemutatják Anne Frank képeslapját is, amelyet a zsidó kislány 1937-ben küldött a nagymamájától.
A képeslapot a Frank család legjobb barátjának, Samme Ledermann-nak írta Anne, és a holland határ menti Aachen városában adták fel Németországba, mondta az amszterdami Anne Frank Múzeum munkatársa, Maatje Mostard.

Az üdvözlőlap havas tájat ábrázol, rajta felirat német nyelven: „Sok szerencsét és boldog újévet!". A lapot Anne Frank írta alá, más írás nincs rajta.

Mostard szerint a múzeum munkatársai tudnak egy másik lapról is, amelyet szintén ugyan ezen a napon adtak fel ugyan abból a városból, az akkor 9 éves Anne a nagymamáját látogatta meg.

A képeslapot Paul van den Heuvel tanár találta meg, miközben anyagot gyűjtött az iskolai Anne Frank kiállításhoz. A lapot egy dobozban pihent hosszú évtizedek óta, amit a tanár édesapja hagyott rá.

- Egyszerűen benne volt a dobozban – mondta Paul. – Lehet, hogy a doboz az egyik amszterdami bolhapiacon vette apám.

„Tudjuk, hogy a képeslap eredeti
„Tudjuk, hogy a képeslap eredeti" - jelentette ki Mostard.

A zsidó Anne Frank családja 1933-ban menekült el a náci Németországból és települt le Amszterdamban. A második világháború idején a nácik megszállták Hollandiát és 1942-ben elkezdték koncentrációs táborba hurcolni a zsidókat, ezért a Frank család egy kanális-parti házban rejtőzött el.

- Nem tudom, Van de Heuvel mit fog csinálni a képeslappal. Reméljük, hogy megkapjuk a gyűjteményünkbe – mondta Mostard.

A múzeum, amelyet abban az amszterdami házban alakítottak ki, ahol Anne és családja elhurcolásukig rejtőzött a nácik elől 25 hónapon át, a legnagyobb dokumentum gyűjteménnyel rendelkezik Anneval kapcsolatosan. A kislány naplója még ma is a világ egyik legnépszerűbb könyve, több millióan ismerték meg belőle a Holocaust történetét egy kislány életén keresztül.

Annet, a szüleit és a nővérét valamint négy másik zsidó rejtőzködőt 1944 augusztusában tartóztatták le. Auschwitzba deportálták őket.

Annét és nővérét később a Bergen-Belseni koncentrációs táborba küldték, a kislány itt halt meg tifuszban 1945 márciusában, két héttel a tábor felszabadítása előtt. 15 éves volt.

Olvasóink írták

 • 6. rev 2008. május 23. 12:05
  „helló, azt a naplót nem ő írta. csak egy irodalmi mű egy kitalált történetről, ennyi.”
 • 5. Áldozat a másik oldalról 2008. május 20. 14:59
  „Kovács Piroska, 1945-ben 12 évesen megbecstelenítette 5 orosz katona, a szüleit a szeme láttára hasonlóan meggyalázták, majd megölték. 23 évesen börtönbe zárták, mert véletlenül az utcán találták, amikor arra járt egy orosz tank, és nem tudta igazolni magát. 28 évesen szabadult, száműzték egy faluba, mivel semmi vagyona sem volt, ott lakhatott egy TSZ-telep marhaistállója mellett egy lukban. Semmilyen kárpótlást nem kapott, most kisnyugdíjas és 5 unokája van. Az érzéseire, a gondolataira, a gyerekkori rajzaira a kutya se kíváncsi. Pedig tőle is elvették az életét.”
 • 4. hurrá 2008. május 19. 08:50
  „de jó, megint egy vallási cikk. Mikor lesz a délmagyarban egy olyan is, amelyik egy ártatlanul, katonák (reguláris hadsereg) által meggyilkolt palesztin kisfiú 3 évvel ezelőtti rajzáról szól, amit tel-avivban találtak a bolhapiacon ?”
 • 3. bespin 2008. május 17. 20:46
  „Az In-kalosok szóltak a Moszadnak??? Hú ,de összef...stam magam :-)))) Tán érintett vagy barátom, kevés a kárpótlás????”
 • 2. Rudolf Hilter 2008. május 17. 17:31
  „Az, hogy bespint és családja összes tagját tarkón lövik szülei vallása miatt.”
 • 1. bespin 2008. május 17. 15:48
  „Köszönöm az emlékeztetőt! Minden egyes nap megkapjuk a Délmagyarból, már csodálkoztam is ,hogy ma semmi holokausztos téma nincs a címlapon.Hétfőn mi lesz a téma???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chile, Burma, Itália, Kína: szél és víz, tűz és föld

Katasztrófa katasztrófát követ idén májusban. A Burmán (mai nevén Mianmaron) végigsöprő Nargis… Tovább olvasom