Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Aranykincsek kerültek elő a kaliforniai aranyláz idején elsüllyedt hajóból

Az Odyssey Marine Exploration mélytengeri kutatócég búvárai több mint 27 kilogrammnyi aranykincset hoztak fel.
Több mint 27 kilogrammnyi aranykincset hoztak fel a kaliforniai aranyláz idején Dél-Karolina partjainál elsüllyedt hajóból az Odyssey Marine Exploration mélytengeri kutatócég búvárai.

Az SS Central America gőzhajó 1857-ben süllyedt el egy hurrikánban Dél-Karolina partjainál fedélzetén 13,6 tonna arannyal. Maradványait 1988-ban találta meg a Columbus-America kutatócsoport 2200 méter mélyen az Atlanti-óceánban 257 kilométerre Dél-Karolina partjaitól.

www.livescience.com
www.livescience.com

1988 és 1991 között már megpróbálták feltárni és felhozni az aranykincset, akkor azonban csak a hajóroncs öt százalékát tudták átkutatni. Az Odyssey mélytengeri kutatócég most szerződést kötött a hajókincs teljes régészeti feltárásáról és felszínre hozataláról.

Az első feltáró merülést április 15-én hajtották végre a cég Zeus nevű távirányított víz alatti robotja segítségével. A feltárás során felszínre hoztak öt aranyrudat és két aranyérmét, utóbbiak egyikét 1850-ben verték Philadelphiában, a másikat 1857-ben San Franciscóban - adta hírül a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportál, amely bemutatta a merüléskor készített felvételeket is.

www.livescience.com
www.livescience.com

"Ez a merülés megerősítette számomra, hogy a roncs érintetlen maradt 1991 óta, amikor én utoljára láttam" - közölte Bob Evans történész, a hajóroncs tulajdonosának, a Recovery Limited Partnership vállalkozásnak a tudományos főmunkatársa.

Szakértők szerint a hajóroncsban még mindig ott lehet az a kereskedelmi aranyszállítmány, amelyet 1857-ben 93 ezer dollárra értékeltek. Az utasok által birtokolt arany, amelynek értékét akkoron 250 ezer és 1,28 millió dollár közé becsülték, szintén az elsüllyedt hajóban lehet.

www.livescience.com
www.livescience.com

A kincs valódi értékéről még nem tudnak pontos becslést mondani a szakemberek. A cég illetékesei szerint ez majd a kincs teljes mennyiségének és minőségének ismeretében lesz lehetséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végzetes jégolvadás következhet be az Antarktisz keleti részén

Az Antarktisz keleti részén bekövetkezhet egy végzetes jégolvadás, amely néhány évezred alatt… Tovább olvasom