Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Aszteroidák ütköznek egy távoli apró csillagnak

Ausztrál kutatók egy távoli pulzár, azaz gyorsan forgó neutroncsillagba való becsapódás közben kaptak rajta néhány kisbolygót.
Nem csak a Földnek és a Holdnak, hanem távoli csillagoknak is ütköznek aszteroidák - állapították meg ausztrál kutatók, akik egy távoli pulzár, azaz gyorsan forgó neutroncsillagba való becsapódás közben kaptak rajta néhány kisbolygót.

Az ausztrál kormány alá tartozó tudományos hivatal (CSIRO) munkatársai Parkes nevű teleszkópjuk és egy másik, dél-afrikai űrtávcső segítségével találtak bizonyítékot arra, hogy a PSR J0738-4042 katalógusszámú apró csillagba aszteroidák csapódnak be.

A kutatásban részt vevő Ryan Shannon, a hivatal csillagásza szerint az aszteroidák egyikének tömege a jelek szerint nagyjából egymilliárd tonna lehetett. "Ha ekkora méretű kő képes itt képződni, akkor bármely más csillag körül is formálódhatnak bolygók, ami rendkívül izgalmas" - mondta a szakember.

A Földtől mintegy 37 ezer fényévnyire fekvő PSR J0738-4042 jelzésű pulzár a Kis Kutya csillagképben található. A gyorsan forgó neutroncsillag erős mágneses térrel rendelkezik, töltött részecskék áramlanak kifelé a felszínéről és rendszeres időközönként rádióhullámokat bocsát ki, különösen zord környezetet teremtve maga körül.

2008-ban Shannon és egy kollégája megbecsülték, hogy egy becsapódó aszteroida milyen hatással lenne egy pulzárra. Úgy vélték, hogy a kisbolygó megváltoztatná a pulzár forgási sebességének fokozatos lassulását és a Földről látható pulzálás formáját. "Jelen esetben pedig pontosan ezt látjuk" - mondta Shannon.

"Úgy véljük, hogy a pulzár rádióhulláma elpusztítja az aszteroidát, elporlasztja azt, ám az így keletkező részecskék elektromosan töltöttek és kissé megváltoztatják a pulzár sugárzását eredményező folyamatot. A pulzár körüli aszteroidákat ugyanaz a felrobbanó csillag hozhatja létre, mint magát a neutroncsillagot.

A szupernova-robbanás során kicsapódó anyag visszahullhat a formálódó pulzár felé, anyagkorongot létrehozva. "Ez az anyagkorong szolgáltathatja azokat a magokat, amelyek később nagyobb aszteroidává növik ki magukat" - magyarázta Paul Brook, a kutatásban részt vevő PhD hallgató. 1992-ben két bolygóméretű égitestet fedeztek fel a PSR 1257+12 katalógusszámú pulzár körül, ám ezek valószínűleg másik folyamat során képződtek.

A mostani tanulmány eredményei a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban láttak napvilágot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Valerij Kubaszov orosz űrhajós, Farkas Bertalan partnere

A 79 éves kozmonauta volt 1980-ban a Szojuz-36 űrhajó parancsnoka. Nagyszerű, fantasztikus ember… Tovább olvasom