Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Augarten történelmi porcelánjai Herenden

Az augarteni manufaktúrát 1718-ban alapították, az egyik legrégibb porcelánműhely Európában.
A bécsi Augarten Porcelánmanufaktúra történelmi porcelánjaival ismerkedhet meg a közönség csütörtöktől a Herendi Porcelán Múzeum időszaki kiállításán.

Az április 14-ig látogatható kiállításon több mint 200 porcelántárggyal, köztük az Augarten büszkeségének számító Dubsky padlóvázával, az 1925-ben tervezett Vanity figurával és egy keleties motívumokkal díszített, art deco szervizkészlettel is találkozhatnak az érdeklődők - közölte csütörtökön a Herendi Porcelánmanufaktúra.

Az augarteni manufaktúrát 1718-ban alapították, az egyik legrégibb porcelánműhely Európában. A bécsi "fehér arany" sikere olyan híres művészek nevéhez fűződik, mint Philipp Bruni, Marco Dessi, Franz von Zülow vagy Michail Powolny.

Augarten történelmi porcelánjai Herenden.
Augarten történelmi porcelánjai Herenden.

1744-től a bécsi manufaktúra császári tulajdonba, Mária Terézia irányítása alá került. A bécsi porcelán a biedermeier korban élte virágkorát, majd a versenytársak gyors növekedése miatt a műhely 1864-ben bezárt. A Bécsi Porcelánmanufaktúra 1924-ben nyitott újra az augarteni kastélyban.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy az 1826-ban alapított Herendi Porcelánmanufaktúra kulturális missziójának tekinti a magyarországi és európai értékek megőrzését, ápolását, bemutatását, és jövő nemzedékek számára történő átörökítését: ennek jegyében működteti Herendi Porcelán Múzeumát, benne a Herendi porcelánt bemutató állandó kiállítással és időszaki kiállításokkal.

Herend igyekszik összefogni a világ porcelánmanufaktúráit is, rendszeresen bemutatja külföldi műhelyek iparművészeti fejlődését. Tavaly a szentpétervári Imperiál Porcelángyár mutatkozott be a herendi múzeumban - idézték fel a közleményben.

A Herendi Porcelánmanufaktúra jelenleg a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája; termékpalettája több mint 16 ezer formával és négyezer mintával rendelkezik, így lehetséges termékeik száma eléri a 64 millió darabot. A manufaktúra a mai napig kézműves módon állítja elő porcelán tárgyait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi kutatók az agyi vaslerakódás káros hatásait vizsgálják

Az akut és krónikus neurológiai betegségek nagy számban veszélyeztetik mind a fiatalabb, mind az… Tovább olvasom