Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Az alvásmegvonás olyan, mint a fizikai igénybevétel

Egy éjszakányi kimaradt alvásnak ugyanolyan hatása van az ember immunrendszerére, mint a fizikai igénybevételnek - állapították meg holland kutatók a Sleep című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.
A vizsgálatba bevont férfiakat 29 órán át nem hagyták aludni, miközben többször mérték vérükben egy fehérvérsejttípus, a granulociták számát. Az immunrendszer ezen sejtjeinek vérbeli szintje napközben változik, sőt meghatározott napi ritmusa van. Ez a ritmus azonban az alvásmegvonás következtében elveszett.

A tanulmány teljes időtartama 48 óra volt, ez alatt három óránként vettek vért a résztvevőktől, és mérték fehérvérsejtjeik számát friss állapotban, majd a 29 órás alvásmegvonás közben és után is.

Az alvászavarok miatti alváshiányt összefüggésbe hozták már több testi állapot kialakulásával, így az elhízással, olyan krónikus betegségekkel, mint a diabétesz, valamint a mellrákkal. A kutatók úgy vélik, további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy az immunrendszer változásai miként befolyásolják e betegségek kifejlődését - idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Bandó András: ˝A világ egy terebélyes játszóház˝

Írott humorista-életműve 808 oldalt tesz ki: pályája eddigi részét lezártnak tekinti az összegzéssel. Tovább olvasom