Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Az azték történelemről szóló, interaktív kódexet mutattak be

A kódex új, interaktív változatában a felhasználó végiglapozhatja a virtuális dokumentumot.
Interaktív lett az aztékok Kolumbusz előtti története egyik legfontosabb forrásának tekintett, 16. századi mexikói kódex - jelentette be a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH).

A Mendoza-kódex egy 1542-ben készült illusztrált jelentés, melyet Antonio Mendoza spanyol alkirály rendelt meg, hogy bemutassa a gazdagság forrásait, a területi adókat, az aztékok lakta területeket, a mindennapi életet és a társadalmi változásokat.

A kódex új, interaktív változatában a felhasználó végiglapozhatja a virtuális dokumentumot. Ha az egeret a spanyol szöveg fölé viszi, megjelenik annak modern spanyol vagy angol fordítása, a képekre kattintva további magyarázatokhoz juthat, vagy megvizsgálhatja a terület térképét.

A kódex ingyen tanulmányozható az interneten, de az "azték alkalmazást" le lehet tölteni az Apple App Store-jából is.

Ernesto Miranda, az applikációt fejlesztő intézet oktatási innovációs igazgatója elmondta: ezeket az eszközöket sosem használtak még az ilyen jellegű dokumentumok feldolgozására.

Az eredeti Mendoza-kódexet azték és spanyol mesterek alkották, hogy tájékoztassák a spanyol uralkodót az alkirályság állapotáról. A Spanyolországba tartó hajót, mely a kódexet szállította, francia kalózok támadták meg, a könyv így nem érte el úti célját. A 17. század közepén az Oxfordi Egyetem gyűjteményébe került, és azóta is ott található.

A mexikói és más nemzetiségű kutatóknak eddig fel kellett kutatniuk a ritka, csak angol nyelven olvasható másolatok valamelyikét, vagy költséges utazást kellett tenniük Angliába, ha tanulmányozni akarták a kódexet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az elveszettnek hitt marsi leszállóegységet

Megtalálták az elveszettnek hitt első európai marsi leszállóegységet, a brit Beagle2-t, amelynek… Tovább olvasom