Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Az egyik hős lett, a másik áruló maradt

Szovjet atomrakéták műszaki leírását, bunkerek tervrajzát adta át az amerikaiaknak a hidegháború idején a lengyel Kuklinski ezredes. Lebukott. Hazája távollétében halálra ítélte, majd 1997-ben rehabilitálta. A magyar Belovai alezredest hasonló tettéért elfogták, bebörtönözték. 1990-ben elnöki kegyelemmel szabadult, de hivatalosan ma is bűnösnek számít. A hadbíró ítél, a politika vagy a történelem?
Nemzeti hős. Így mutatta be Lengyelország tiszteletbeli konzulja, Karol Biernacki a szegedi megyeházán április 23-ától május 5-éig bemutatott izgalmas kiállítás főszereplőjét. Ryszard Kuklinski ezredesről van szó. „Ő az, aki megakadályozta, hogy kitörjön a harmadik világháború" – vezette be az élettörténetet a szegedi megnyitón Filip Frakowiak, a Ryszard Kuklinski Múzeum igazgatója.

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete a szegedi kiállítás megnyitóján. A háttérben látható térkép Nyugat-Németország lerohanásának tervét ábrázolja. Fotó: Kuklis István
Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete a szegedi kiállítás megnyitóján. A háttérben látható térkép Nyugat-Németország lerohanásának tervét ábrázolja. Fotó: Kuklis István

Csatatér lesz a hazám?

A lengyel főtiszt 17 évesen, 1947-ben lépett katonai pályára. 1 méter 56 centi magas volt, de a tervezésben nagy tehetséget mutatott, gyorsan ívelt a pályája. A hadügyminiszter, későbbi államfő, Wojciech Jaruzelski jobbkeze, a szocialista országokat tömörítő katonai tömb, a Varsói Szerződés fontos munkatársa lett. A főparancsnok, a szovjet Viktor Kulikov marsall is becsülte. Kuklinski a 60-as években már tudta: a Varsói Szerződés – bár a fáma arról szólt, ez egy védekező szervezet – Nyugat-Németország lerohanására készül.

 Mai mércék

A mai katonai hírszerző mércéjével mérve Kuklinski is, Belovai is áruló: egy hazájára fölesküdött tiszt munka közben nem vehet figyelembe politikai szempontokat. Ha viszont a (sor)katonai eskühöz való hűséget tekintjük, a kelet-európai rendszerváltó politikusok tömegesen követtek el hazaárulást – árnyalta a képet a szegedi kiállítás megnyitóján Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete. A diplomata a Varsói Szerződés által tervezett háború hadmozdulatait ábrázoló, megdöbbentő térkép előtt állva arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon hősnek vagy árulónak kell tekinteni azokat a beteg államférfiakat, akik háborúba hajszolták a népüket? Arra kérte a hallgatóságot, gondolkodjon el ezen, annak fényében is, ami most zajlik tőlünk nem messze, Európa keleti felén.

Mivel a hagyományos fegyverek terén fölényben volt, ezt a NATO atomfegyverekkel ellensúlyozhatta volna. Kuklinski felmérte: egy újabb háborúban Lengyelország területe megint hadszíntérré válhat. Az 1970-es gdanski tüntetések után döntötte el: felveszi a kapcsolatot az amerikaiakkal. Szeretett vitorlázni, ezért kaphatta 1971-ben azt a feladatot, hogy hajójával derítsen fel nyugat-európai haditengerészeti bázisokat. Az NSZK-ban, városnézés közben levelet küldött a bonni amerikai nagykövetség katonai attaséjának.

Ettől kezdve tíz éven át közel 40 ezer oldalnyi titkos dokumentumot juttatott el az amerikaiaknak. Nagy részüket azzal a fényképezőgéppel fotózta le, amelyet Kulikov marsalltól kapott ajándékba... Kiadta például a szovjet interkontinentális rakéták célpontjainak terveit, a T–72-es harckocsi műszaki leírását, a föld alatti vezérkari bunkerek adatait. Szolgálataiért egy centet sem fogadott el.

Fiát elüti egy autó

Amikor rájött, hogy leleplezték, 1981. november 7-én éjjel családostul megszökött a CIA segítségével. Felesége ekkor tudta csak meg, mit tett tíz éven át. Távollétében 1984- ben halálra ítélte a lengyel bíróság. Kuklinskiékat új hazájuk megbecsülte, de nem lett sokkal egyszerűbb az életük azután sem, hogy a kommunista rendszerek megbuktak Kelet-Európában.

Bogdan fiuk, aki apjához hasonlóan tapasztalt vitorlázó volt, 1994- ben eltűnt Florida partjaitól nem messze a hajójáról, tiszta időben. Hat hónap múlva az idősebbik testvér, Waldemar cserbenhagyásos gázolás áldozata lett. A sofőr elmenekült, ujjlenyomatát nem találták meg a hátrahagyott autóban. Ryszard Kuklinskit csak 1997-ben rehabilitálta hazája, ekkortól térhetett haza, mert addig érvényben volt ellene az elfogatóparancs. Ha itthon járt, biztonsági őrök kísérték. 2004. február 11-én halt meg agyvérzésben az Egyesült Államokban.

Belovai István kárpótlást nem kapott, rehabilitálásáért is hiába küzdött.
Belovai István kárpótlást nem kapott, rehabilitálásáért is hiába küzdött.

 Jog szerint

Amikor Belovai István a rehabilitálását kérte 1998-ban, azt a választ kapta az igazságügy-minisztérium államtitkárától, Tóth Mihálytól, hogy „az 1989 előtti jogrend legitim, működő jogrend volt, amely a köztársasági alkotmány kihirdetésével nem vált eleve semmissé". Belovai ügye az igazságügy-minisztérium akkori jogértelmezése szerint nem hasonlítható az 1956-os perekhez: „Nem tekinthető politikai bűncselekménynek az állam elleni bűncselekmények körébe tartozó kémkedés, mivel ezt politikai összefüggéseire tekintet nélkül büntetni kell." Két évvel később Kulin Ferenc, a köztársasági elnöki hivatal főosztályvezetője így érvelt: „Az Ön ügye... nem ítélhető meg pusztán jogi vagy politikai kérdésként, hanem csak annak erkölcsi, jogi, politikai és történelmi aspektusait együttesen tekintve bírálható el."

Varsóban temették el, de a szertartásra lengyel állami vezető nem ment el. „Sírja a bejárat közelében van, hogy a kommunisták, mint egy küszöbbe, folyton belebotoljanak" – mondta Szegeden a Kuklinski-múzeum igazgatója. Az ezredest hazájában a jobboldal hősnek tekinti, a baloldal kémnek, árulónak.

Hasonló a megítélése Magyarországon Belovai István (1938–2009) alezredesnek. A magyar főtiszt történetét a Kuklinski-kiállításon idézte fel Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának fő-
igazgatója. A csanádapácai születésű Belovai szintén szép karriert futott be, a Katonai Felderítő Szolgálatnál is dolgozott. Így kerültek a kezébe a magyar hírszerzésnek dolgozó Lee Conrad amerikai őrmester jelentései. 1984-re a NATO értesült a Varsói Szerződés támadási terveiről, védelmi tervet dolgozott ki. Erről szóltak Conrad jelentései. A szovjet hadvezetés megtudta, a kelet- és nyugatnémet határ mellett merre telepítette a NATO az atomaknazárát.

Atomot nekünk?

Belovai úgy döntött, megakadályozza az atomháborút. Értesítette az amerikaiakat, hogy Conrad révén „szivárog a benzintartályuk". Tette kiderült, a feltételezések szerint Aldrich Hazel Ames CIA-ügynök dobta fel, ő ugyanis átállt a KGB-hez... 1985. július 10-én Belovai Istvánt letartóztatták Kelenföldön. Az ügyész halálbüntetést kért rá, de a hadbíróság életfogytiglani börtönre és vagyonelkobzásra ítélte. A rendszerváltás után szabadult: Göncz Árpád köztársasági elnök kegyelemben részesítette, büntetésének hátralévő részét öt év próbaidőre felfüggesztette.

Ryszard Kuklinskit rehabilitálása után is biztonsági őrök kísérték Lengyelországban. Fotók: DM
Ryszard Kuklinskit rehabilitálása után is biztonsági őrök kísérték Lengyelországban. Fotók: DM

Fiával együtt az Egyesült Államokba költözött 1990 karácsonyán, két év múlva amerikai állampolgárságot kapott, ezredesi nyugdíjat. 2000-ben Mádl Ferenc köztársasági elnök mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól, de ítélete máig hatályos. Kárpótlást nem kapott, rehabilitálásáért is hiába küzdött. 2004-ben lapunk kérdésére ezt írta Amerikából: „Szerintem egyszerűen az a helyzet, hogy maga a Legfelsőbb Bíróság tart attól, hogy ha lefolytatják az új pert, akkor kiderül, mégsem kémkedtem..." Rendszeresen hazajárt Csanádapácára, megnézni szülei sírját, végigjárni a rokonokat, de hazaköltözni nem akart. Mint írta, nem kapott volna rendes nyugdíjat – olyat biztosan nem, mint a Kádár-rendszer egykori oszlopos tagjai. Gyarmati György véleménye szerint Belovainak a következő húsz évben sem lesz emlékmúzeuma.

Nyugaton nem volt rendszerváltás

A 64 éves Kercsik Sándort 2004-ben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a németországi Koblenz tartományi felsőbírósága, hazaárulásban való bűnsegédi közreműködésért. Kercsik 1956-ban ment Magyarországról Svédországba, ahol fogorvosként dolgozott. A hvg.hu úgy tudja, hogy emigrálását a magyar katonai hírszerzés szervezte meg. 1975-től, a Belovai ügyében is említett Conrad őrmester futáraként szigorúan titkos amerikai dokumentumokat juttatott el a magyar titkosszolgálatnak. Conradot még 1990-ben ítélték életfogytiglanra Németországban, hazaárulás és ellenséges titkosszolgálati tevékenység miatt. Ötvenévesen, 1998 januárjában szívroham végzett vele a börtönben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pünkösd: az egyház születésének ünnepe

Az örökléthez az ünnepeken keresztül kapcsolódhat az ember - véli a szimbólumkutató Pál József. Tovább olvasom