Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Az elmúlt évtizedek egyik leggyengébbike az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon

A jelek szerint az elmúlt évtizedek egyik leggyengébbikeként fog véget érni az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon, amely során eddig mindössze öt "neves" vihar söpört végig a régión.
Az idei szezonban sújtott le a legkevesebb nevesített vihar az 1983-as atlanti-óceáni hurrikánszezon óta, amikor mindössze négy söpört végig a térségben. Az 1994-es idényben szintén öt "neves" vihar köszöntött be októberre, majd november elejére két hurrikán formálódott.

Az előrejelzések szerint még két másik "neves" vihar várható a november 30-ával véget érő idei szezonban. Afrika nyugati partjainál azonban a jelek szerint nem formálódnak újabb viharok az - augusztus közepétől október végéig tartó - csúcsidőszakban.

Egy átlagos hurrikánszezonban - ez a június 1. és november 30. közötti intervallumot jelenti, amikor adottak a hurrikánok képződésének a feltételei - 12 "neves" vihar várható, közülük kilenc hurrikánnak minősül, ezeken belül három rendkívüli intenzitással csaphat le.

Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) augusztusban korrigálta az idei hurrikánidényre vonatkozó előrejelzéseit, amely szerint az eredetileg jósolt 8-13 vihar - köztük 3-6 hurrikán - helyett mindössze 7-12 nevesített ciklonra lehet számítani a szezon végéig.

Az idei öt neves vihar közül négy erősödött hurrikánná, egyikőjük rendkívüli intenzitásúvá. A legerősebb, az Edouard hurrikán szeptember közepén söpört végig a nyílt vizeken, 185 kilométer per órás szelek kíséretében.

A hurrikánok gyakran az afrikai viharok nyugatra vonuló maradványaiból formálódnak - mondta Gerry Bell, a NOAA éghajlat-előrejelző központjának munkatársa. Az idei stabil légállapot megakadályozza, hogy a nedvesség és a hő az óceánból felemelkedve viharokat tápláljon. Az Atlanti-óceán trópusi vizei emellett valamivel hidegebbek a normálisnál, és nem utolsó sorban az erős magassági szél is akadályozza a hurrikánképződéshez szükséges hő felszállását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hüllők között is van, amely képes utánozni társait

A hüllők is képesek az utánzásos tanulásra: egy brit kutatás során szakállas agámák bizonyították,… Tovább olvasom