Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Az emberhez hasonlóan érzékelik a világot a delfinek

A nagojai akvárium 3 palackorrú delfinének egy kiválasztott formát kellett megérintenie az orrával, majd két, különböző geometriai jellemzőkkel rendelkező forma között ismét felismerni.
A delfinek hasonlóan szemlélik a világot, mint az emberek és a csimpánzok, holott teljesen más élettérben mozognak.

Tomonaga Maszaki, a Kiotói Egyetem munkatársa és kollégái azt vizsgálták, hogyan észlelik a kétdimenziós formákat a palackorrú delfinek - ez a faj szinte minden óceánban és tengerben megtalálható.

A kutatók kilenc, néhány egyszerű ismertetőjeggyel ellátott geometriai formát alakítottak ki, például görbe és egyenes vonalakat, nyitott formákat és hegyesszögeket. A nagojai akvárium három palackorrú delfinének egy kiválasztott formát kellett megérintenie az orrával, majd két, különböző geometriai jellemzőkkel rendelkező forma között ismét felismerni. Ebből a tudósok kikövetkeztethették, milyen struktúrákat használnak a delfinek a felismerésben.

Hasonló tesztfeladatokat végeztettek csimpánzokkal és emberekkel is.

"Meglepő módon a delfinek optikai észlelése nagyon hasonlít a főemlősökéhez" - írják a Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány szerzői. Különbség főként abban mutatkozik, hogy mely jellemzőkre figyelnek leginkább az állatok. A delfinek és a csimpánzok például elsősorban a hegyesszögekre figyelnek, míg az emberek a görbe vonalakra.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy mind a három vizsgált faj hasonlóan látja a világot, még ha különbözőképpen is alkalmazkodnak életterükhöz és eltérő mértékben hagyatkoznak a látásukra.

Miközben számtalan tanulmány született már, amely a delfinek visszhanggal történő tájékozódását vizsgálja, alig foglalkoztak a tengeri emlősök vizuális képességeivel. Bár a delfinek kevésbé látnak élesen és gyengébb a színlátásuk, mint a főemlősöknek, felismerik a komplex tárgyakat és a gesztusokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felébresztik több éve tartó álmából a Rosetta űrszondát

Felébresztik hétfőn több éve, egészen pontosan 957 napja tartó "téli álmából" az Európai Űrügynökség… Tovább olvasom