Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Az erdők nem fékezni, hanem erősíteni fogják a felmelegedést

Az erdők, amelyek ma a levegőbe kerülő széndioxid egynegyedét elnyelik, hamarosan maguk is széndioxid-kibocsátókká válhatnak, ha a Föld felszíne még 2 fokkal melegszik - hívja fel a figyelmet egy tanulmány, amely pénteken kerül az ENSZ elé.
A növények elnyelnek is, de ki is bocsátanak széndioxidot, ám az egészséges erdők - főleg a trópusokon - sokkal többet kötnek le az üvegházhatású gázból, mint amennyit kilélegeznek. Amikor viszont az erdők megbetegednek, károsodnak vagy elpusztulnak, akkor az addig bennük tárolt széndioxid a levegőbe kerül.

A jelentést az erdőkutató szervezetek nemzetközi szövetsége, a bécsi székhelyű IUFRO készítette, 35 világhírű szakember részvételével, a finn erdőkutató intézet professzorának, Risto Seppalának a vezetésével. Ez az első átfogó kísérlet annak felbecsülésére, hogy az erdők mennyire képesek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.

Az emberi tevékenység miatt a Föld átlagos hőmérséklete az ipari társadalom kiépülése, vagyis a 19. század közepe óta mára 0,7 fokkal emelkedet. Emiatt a trópusi őserdők védtelenebbekké váltak a tűzvészekkel, a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

A Föld hőmérsékletének további emelkedése pusztító következményekkel fog járni az erdőkre. Ha a hőmérséklet már 2,5 fokkal lesz magasabb, mint a 19. század közepén volt, akkor az erdők már nettó széndioxid-kibocsátókká válnak, állítják a jelentés készítői. Ez lényegesen fogja növelni azt a széndioxid-mennyiséget, amely a szén, az olaj és a gáz elégetése folytán kerül a légkörbe.

Az ENSZ nemzetközi klímaszakértői testületének (IPCC) 2007-es prognózisa szerint 2100-ra a Föld hőmérséklete 1,1 - 6,4 fokkal lesz magasabb az ipari kor kezdetéhez képest. A testület kimondta, hogy ha a melegedés mértéke eléri a 2 fokot, akkor kataklizmák indulnak be. Ma viszont már egyre több klímaszakember véli úgy, hogy ezt a 2-fokos szintet a melegedés mindenképpen meghaladja, bármit is próbál tenni az emberiség.

A klímaváltozással kapcsolatban az erdőkről eddig csak úgy esett szó, hogy az erdőirtás következtében drasztikusan csökken az erdők által elnyelhető széndioxid mennyisége. Ez az első nagyszabású dokumentum, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a megmaradó erdőket is olyan mértékben sújtja a felmelegedés, hogy már esetleg nem lesznek képesek alkalmazkodni.

Olvasóink írták

  • 3. madártej 2009. április 24. 13:28
    „A tengerek több Co2-őt nyelnek el, mint bárki gondolja.”
  • 2. floridaimagyar 2009. április 19. 07:30
    „A baj csak az hogy sajna sokan egyetertenek veled, es ezert vagyunk most ebben a kornyezeti valsagban. Hamarosan talan a biologia ora is csak tortenelem lesz...”
  • 1. kekeczke 2009. április 17. 15:51
    „ki kell vágni minden fát !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a legveszélyesebb drogbárót - állati sorban élt

Daniel Rendon Herrerának régen saját hadserege volt. Ezen a héten a rendőrség talált rá, amint egy… Tovább olvasom