Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Az erőszak miatt élnek kevesebbet az amerikaiak

Tizenhét ország közül messze az Egyesült Államokban van a legtöbb fegyver civilek birtokában: minden száz amerikaira 89 lőfegyver jut.
A részben a lakosság körében elterjedt lőfegyvertartásból fakadó erőszakos cselekedetek jelentős szerepet játszanak abban, hogy az amerikaiak várható élettartama a legalacsonyabb a gazdag országok között - derült ki két, a washingtoni kormány által szerdán közzétett átfogó egészségügyi jelentésből.

A vizsgált tizenhét ország - USA, Kanada, Japán, Ausztrália és nyugat-európai államok - közül messze az Egyesült Államokban van a legtöbb fegyver civilek birtokában: minden száz amerikaira 89 lőfegyver jut, és az amerikai háztartásokban tartják a világon található összes, polgári személyek tulajdonában lévő lőfegyver 35-50 százalékát.

A több száz oldalra rúgó elemzések szerint a fegyverek könnyű hozzáférhetőségével és szabad birtoklásával is magyarázható, hogy százezer lakosra számolva évente hat erőszakos halál következik be az Egyesült Államokban. A többi szemügyre vett ország még csak meg sem közelíti ezt az aránymutatót: e tekintetben Finnország a második, de ott is csak két erőszakos haláleset jut százezer lakosra.

A szakemberek úgy vélik, hogy nem is annyira az erőszakos cselekmények száma, mint inkább azok gyakori végzetes kimenetele járul hozzá a várható élettartam viszonylagosan alacsony szintjéhez. A serdülő korú és fiatal amerikai felnőttek (15 és 24 év közöttiek) körében a gyilkosság a második vezető halálok, ami huszonöt százalékos súllyal esik latba a korcsoport életkorvesztésében. Az emberöléseket legtöbbször lőfegyverrel követik el.

A kutatások alapján az amerikaiak már hosszú évek óta korábban halnak meg, mint a többi fejlett ország lakosai. A most közzétett jelentések szerint a férfiak vonatkozásában az Egyesült Államok a lista utolsó helyén tanyázik 75,6 évvel. A nők várható élettartamának tekintetében valamivel jobb a helyzet, az ő esetükben az USA alulról a második 80,7 évvel.
Az intézetek egyszersmind felhívták a figyelmet arra, hogy a kedvezőtlen irányzatot nemcsak az erőszak elharapózása okozza, hanem más folyamatok és tényezők is szerepet játszanak abban, hogy az amerikai társadalom egészségügyi állapota rosszabb a többi országéhoz képest. A szakemberek az okok között említik a túlzott kalóriafelvételt, a kóros elhízást, a szív- és cukorbetegségeket, az alkoholfogyasztás miatt bekövetkezett balesetek nagy számát, a kábítószer-használat elterjedtségét, a HIV- és AIDS-helyzetet, a tizenévesek teherbe esését, a környezeti károkat, a szegények millióit sújtó hátrányos gazdasági és szociális körülményeket.

Noha az Egyesült Államok évente 2,6 billió dollárt költ egészségügyi ellátásokra, a kutatók szerint aggasztó a betegbiztosítás nélküliek roppant magas aránya, ami mintegy negyven millió embert érint. Részben ennek tudható be, hogy az Egyesült Államokban jóval kedvezőtlenebb a csecsemőhalandóság mutatója, mint a több gazdag országban: minden százezer újszülöttre 32,7 haláleset jut, míg máshol átlagosan 15-25.

A kormányzati felmérések alapján a riasztó "kórkép" súlyos gazdasági következményekkel jár, ami részben a fogyasztói árak emelkedésében, az adófizetőket terhelő óriási egészségügyi kiadásokban és az amerikai munkaerő viszonylag rossz fizikai állapotában mutatkozik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A feltételezettnél ˝testesebb˝ az Apophis-kisbolygó

Az Apophis-kisbolygó szerdán suhant el a Földtől 14,5 millió kilométerre. Tovább olvasom