Délmagyar logó

2017. 12. 19. kedd - Viola -3°C | 2°C Még több cikk.

Az Északi-sarkvidék felmelegedése megváltoztathatja Európa és Észak-Amerika klímáját

Európa és Észak-Amerika klímáját is tartósan megváltoztathatja az Északi-sarkvidék felmelegedése egy tanulmány szerint.
A jelenség összefüggésben áll a poláris futóáramlásnak az elmúlt húsz évben tapasztalt gyengülésével.

Jennifer Francis klímakutató a hétvégén mutatta be a témában végzett kutatás eredményeit a világ legnagyobb tudományos szervezete, az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) éves szakkonferenciáján Chicagóban.

A poláris futóáramlások nagy - 8-12 kilométeres - magasságban, az északi féltekén a 30. és a 70. szélességi fok által behatárolt zónában észlelhető, nyugatról keleti irányba tartó különlegesen erős szelek. Benne a légtömegek folyamatosan több mint 90 kilométer per órás sebességgel mozognak.

A poláris futóáramlások meghatározóak Európa és Észak-Amerika klímája szempontjából. Ha a poláris futóáramlás legyengül, kiszélesedik, ezáltal pedig erősen eltér a normális lefolyásától és nagyobb hullámokban áramlik. A hullámok lassan mozognak, ami ahhoz vezet, hogy az időjárási helyzet hosszú időn át nem változik, a jelenségek a szokásosnál tovább tartanak - fejtette ki Francis.

A New Jersey-i Rutgers Egyetemen dolgozó szakértő szerint emiatt az időjárás jellegzetességei megváltoznak. A tudós utalt arra, hogy a futóáramlás sebessége részben az Északi-sark és a déli szélességi körök közti hőmérsékletkülönbséggel függ össze.

Jelenleg Észak-Amerikában különlegesen kemény tél tombol, miközben Alaszkában szokatlanul enyhe az időjárás. James Overland, az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) munkatársa elmondta, ezek a jelenségek az Északi-sarkvidék melegedésének következtében alakulhattak ki. Az Arktisz ugyanis az elmúlt évtizedekben két-háromszor gyorsabban melegedett, mint a Föld többi része. Ezzel együtt csökkent a hőmérsékletkülönbség a déli szélességi körökhöz képest, ezért lassult le a poláris futóáramlás.

A kutatás során Francis és tudóstársai 1980-tól mért adatokat elemeztek ki: eredményeik szerint különösen az elmúlt évtizedekben gyengült a futóáramlás, tehát erősebben kilépett a megszokott irányából észak, illetve dél felé.

Az AAAS éves találkozóján csütörtök óta 6500 tudós mutatja be kutatásait és azok eredményeit. Az immár 180. alkalommal megrendezett, hétfőn záruló tudományos konferencia idén a Szembesülni a globális kihívásokkal: Felfedezések és innovációk mottó köré szerveződött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványos űrfelvétel a brit ítéletidőt okozó ciklonról

Egész Nagy-Britanniát befedi a ciklon felhőzete. Tovább olvasom