Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Az európai vidra lett az év állata Magyarországon

Az európai vidra a szavazatok 63 százalékát kapta meg.
Az európai vidra nyerte a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország által kiírt Év állata versenyt.

A WWF Magyarország április 8-án hirdette meg az Év állata versenyt a Szabadság-sziget és a mellékág egykori őshonos lakói, az európai vidra, a fekete gólya és egy hal, a halványfoltú küllő között. Az európai vidra a szavazatok 63 százalékát kapta meg. A fajt Totó, a mentett peteshalmi vidra képviselte, amelyet Weisz Fanni modell jelképesen örökbefogadott - közölte a szervezet szerdán.

A kezdeményezés honlapján, a www.evallata.hu weboldalon természetbarátok ezrei támogatták kedvencüket, összesen több mint 4500 szavazat érkezett. A szervezők május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján zárták a szavazást, hogy a természetben előforduló fajok védelmére és az ökológiai egyensúly megóvásának fontosságára hívják fel a figyelmet.

Az európai vidrát a versenyen Totó képviselte. Az állatot Weisz Fanni modell jelképesen örökbefogadott.
Az európai vidrát a versenyen Totó képviselte. Az állatot Weisz Fanni modell jelképesen örökbefogadta.

A védett, Mohács melletti Szabadság-sziget fái között egykor ritka madarak fészkeltek, halbölcsőiben számos értékes halfaj ívott. A különleges élőhelyet ölelő Duna-mellékág azonban egy keresztgát miatt 30 éve nem kap megfelelő vízutánpótlást, így szinte teljesen feltöltődött.

A civil természetvédelmi szervezet partnerei segítségével 2009-ben kezdte el a terület rehabilitációját. Az élőhely-helyreállítás 2013 végén befejeződik, így a Duna újra birtokba veheti egykori mellékágát és szigetét.

A Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációs projekt szakmai partnerei a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű, a megvalósításhoz pénzügyi támogatást nyújt a Coca-Cola Magyarország és Mohács Város Önkormányzata

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb marsi kőzetmintát vett a Curiosity

A kivájt lyukból származó port a robot a héten juttatja be fedélzeti laboratóriumába, ahol elvégzi… Tovább olvasom