Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Az európaiak közelebbi rokonok az eddig véltnél

A többségnek közös ősei vannak csupán ezer évre visszanyúlón - állítják amerikai kutatók DNS-minták összevetése alapján.
Európa lakossága közelebbi rokonságban áll egymással az eddig véltnél, a többségnek közös ősei vannak csupán ezer évre visszanyúlón - állítják amerikai kutatók DNS-minták összevetése alapján.

A 2250 genetikai molekulamintát a földrész különböző pontjairól vette Graham Coop és Peter Ralph, a Kaliforniai Egyetem két kutatója. Elemzésük szerint még az egymástól 3 ezer kilométerre élők DNS-ében is akadnak tökéletesen megegyező szakaszok, és a közös ős a középkorig követhető vissza. A két tudós kedden közzétett tanulmányában megjegyzi, hogy mindez az emberi genetikai anyag tartós kontinentális áramlását sugallja: keveredés volt olyan egymástól távoli országok lakossága között, mint Anglia és Törökország vagy Lengyelország és Portugália. A kutatók ugyanakkor meglepő regionális elkülönüléseket is találtak: a DNS-ek szerint az itáliaiak és a spanyolok kevésbé közeli rokonságban vannak egymással, mint Európa más népeivel.

"Az elemzés meglehetősen meggyőző" - mondta Mark A. Jobling brit genetikus, aki nem vett részt a kutatásban, de a téma szakértője. "Mivel az ősök száma mindenkinél nagyjából megkétszereződik nemzedékenként visszafelé haladva az időben, nem kell túl messzire visszanyúlnunk, hogy közös családfagyökérre bukkanjunk" - tette hozzá.

Coop és Ralph úgy vélik, hogy felfedezésük változtathat azon, ahogy Európa népei a szomszédaikra tekintenek.

Jobling nemigen reménykedik.

"Számos tanulmány kimutatta, hogy azok a népcsoportok, amelyek hagyományosan és szinte állandóan harcban álltak egymással, genetikailag igen közeli rokonok. Ez azonban sohasem gátolta őket abban, hogy öljék egymást" - mondta a brit tudós példaként megjegyezve, hogy a Közel-Keleten a zsidó és nem zsidó lakosság genetikája rendkívül hasonló, de ha szembesülnek is rokoni voltukkal, még nem borulnak egymás nyakába.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2013. május 09. 09:39
    „a magyarok nem érdekeltek ebben a vizsgálatban, mert a Szíriuszról jöttek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kijelölték a Nemzetközi Űrállomás új legénységét

Az első számú csapatot Fjodor Jurcsihin orosz, Luca Parmitano olasz és Karen Nyberg amerikai űrhajós… Tovább olvasom