Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Az internet archiválására készül a British Library

A brit nemzet "digitális memóriájának" megőrzése céljából a londoni British Library virtuális archívumban őrzi meg az összes brit honlapot, elektronikus könyvet, internetes folyóiratot és blogot.
A projekt szombaton indul, és az intézmény célja, hogy a folyamatosan frissülő digitális archívum a jövő nemzedékek kutatói számára is hozzáférhető legyen - jöjjön bármilyen technológiai fejlődés.

A könyvtár szerint a feladat nem tűr további halasztást, amióta ugyanis az ember elkezdte számítógépre és mobiltelefonra cserélni a papírt és a tintát, rengeteg olyan értékes anyag tűnt el a digitális fekete lyukban, amely elkápráztatta volna a jövőbeli történészeket. Az intézmény munkatársai rámutattak: a 2005-ös londoni robbantásokkal és a 2010-es brit választási kampánnyal kapcsolatos első kézből származó internetes hírek mára mind eltűntek.

"A világhálón lévő anyagok tiszavirág életűek" - húzta alá Lucie Burgess a könyvtár munkatársa. - Egy weboldal átlagos élettartama mindössze 75 nap, mivel a webhelyek változnak, a tartalmakat leszedik. Ha nem sikerül időben begyűjtenünk ezeket az anyagokat, akkor elveszítjük a 21. század megértéséhez szükséges kirakós fontos darabjait."

A British Library évek óta készül a világháló archiválására. Az elmúlt egy évtizedben lezajlott jogi és technológiai előkészületek után most már készen áll rá, hogy kivesse hálóját az összes .uk végződésű weboldalra. A könyvtár tervei szerint a digitális archívum már az év végén hozzáférhetővé válik a felhasználók számára.

Az intézmény reményei szerint a jövőben sikerül kiterjeszteni az archívum tartalmát olyan külföldi honlapokra is, amelyek a szigetországgal kapcsolatos fontos tartalmakat közölnek, valamint prominens brit személyiségek közösségi oldalakon megjelenő bejegyzéseire is.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. április 05. 21:52
    „Aztán úgy járnak majd mint én a word 2-ben megírt dokumentummal amit a word 2010 nem ismert fel!
    A LibreOffice 4.00 azért megbirkózott vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Táncra perdülő˝ szilíciumatomokat fedeztek fel a grafénban

A grafén nanotechnológiai anyag, egyetlen atom vastagságú grafitréteg. Tovább olvasom