Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Az internet megöli a magánéletünket?

Lépjünk előre 40 évet! 2049-ben már minden lépésünket figyelik. És felhasználhatják ellenünk.
Minden hívást, amit lebonyolítunk, minden SMS-t, minden e-mailt és videohívást, minden pénzügyi tranzakciót rögzítenek, tárolnak, elemeznek, és ellenünk fordíthatnak. Minden órában elárasztanak a marketinghívások, reklámhadjáratok, amelyek a mobilon, a laptopon, még az autónkban is üldöznek minket.

Besétálunk egy boltba, és az elárusító nemcsak azt tudja, kik vagyunk, hanem azt is, mit szeretnénk – még mielőtt kérnénk tőle. Választási időszakban a jelöltek videóüzenetei bombáznak minket – a hatalom, amely tudja, mennyi adót fizettünk be, mire költjük a pénzünket, hány gyermekünk van, és kik a barátaink.

Ez egy olyan világ, amelyben folyamatosan aggódni kell: ki olvassa az e-mailünket, ki analizálja a hívásunkat. Egy világ, amelyben a magánszemély mint olyan megszűnik létezni. Egy olyan rémálom, ami a mostani folyamatok alapján akár be is következhet. Az internet jóvoltából.

Megbánjuk?

A XX. század talán legfigyelemreméltóbb találmányát, a nemrég 40 éves internetet a szabadság és a tudás kiteljesítőjének tartják. De újabb negyven év múlva vajon megbánással gondolunk majd rá? Ezt a kérdést nemcsak a szkeptikusok, de maguk az internet megalkotói is felteszik.


Bár a tömegeknek csak a 90-es években vált ismertté a világháló, története sokkal korábbra nyúlik vissza. Az első hálózati összeköttetés 1969-ben jött létre, amikor egy Charly Kline nevű egyetemistának sikerült kapcsolatot létesítenie egy Los Angeles-i és egy stanfordi gép között. Az első szó, amelyet közvetített a net, ez volt: „Lo". Kline a login szót próbálta beírni, amikor a rendszer összeomlott. Az internet szó 1974-ben jelent meg, de a hálózatot csak egyetemek és a katonaság használta. A world wide web létrejötte egy angol és egy belga tudóshoz köthető: Tim Berners-Lee és Robert Cailliau alkotta meg 1989-ben.

Azóta már el sem tudjuk képzelni az életünket nélküle, jelentősége, ereje pedig évről évre növekszik. Épp ez rémiszti meg alkotóit. Attól tartanak, dominanciája oda vezet, hogy a tolakodás, az elnyomás és a kihasználás fegyvere lehet. Hiszen nem nehéz a hatalom számára megfelelő szűrőket beiktatni a rendszerbe, ahol könnyen fennakadhatnak a neki nem tetszők. És ha ez a hatalom diktatórikus elemekkel operál, az internet a szabadság élvezőinek levadászáshoz nyújthat segítséget.

Cailliau professzor szerint mégsem ez a legnagyobb veszély. Sokkal inkább az üzleti szféra nyomulása. Hiszen könnyű és csábító dolog adatokat gyűjteni, feldolgozni és eladni. Még a Google-t is megvádolták azzal, hogy megszerzi több milliónyi e-mailezőjének adatait. Sokan attól tartanak, hogy az elkövetkező évtizedekben a Google képtelen lesz ellenállni annak, hogy pénzzé tegye információs aranybányáját. A webes alkalmazással rendelkező telefonok követésére is létezik már technológia.

Élet, online

Már most is nélkülözhetetlen eszköz az internet. És elvileg minden, amit online teszünk, rögzíthető. A Facebook-regisztrációt hiába töröljük, mindig nyomunk marad. Bármilyen szolgáltatást veszünk igénybe, rengeteg információt adunk ki magunkról. Még ha nem is mindig direkt, a szolgáltatóknál fellelhetők lesznek jellemzőink. Előnye, hogy ha például repülőre foglalunk jegyet, az iroda egyből a mi árfekvésünknek megfelelő jegyet ajánlja. De hova vezet ez?


Minden mozdulatunkat...

Régen az adatok tárolása túl drága volt, ma már olyan olcsó, hogy bármilyen mennyiség elfér. Naponta kétmilliárd zeneszámot osztanak meg, több száz millió videót töltenek fel a YouTube-ra. A következő évtized végére az emberiség egy másodperc alatt annyi információt fog termelni, mint az egész XIX. században. És ez mind nyomot hagy.

Ez egy új jelenség, óriási és zavaró lehetőségekkel. A képességünket, hogy eltűnjünk, bármilyen nyilvános tevékenység korlátozni fogja. Törvények ugyan védenek minket, de nem elég erősek. Ha valaki ráparázik a lehetséges jövőre, kevesebbet aktivizálja magát. Cailliau professzor elmondja, hogy nem vesz részt sem a Twitterben, sem a Facebookban vagy bármi ilyesmiben. „Elszívják a lelked, és nem engednek el. Olyanok, mint egyes vallások, amelyeknél az eretnekség halálbüntetéssel jár."

Jelenleg az internet mindenhol megtalálható, elképesztően sikeres, és önmagában morálisan semleges. De a kérdés fennáll: vajon a következő 40 év elteltével is dicsőíteni fogjuk, vagy az emberiség történetének leggonoszabb eszközeként tekintünk rá?

Olvasóink írták

 • 13. szomorúfűzfa 2009. november 05. 18:59
  „Mátrix...
  De nem merem folytatni, biztos figyelnek...és ki tudja, majd beszippant a telefon kábel...”
 • 12. flexsnake 2009. november 05. 15:09
  „Van élet a gépen kívül? Tényleg igaz hogy az utcán emberek működnek mindenféle előzetes driver telepítése nélkül funkcionálnak? Hihetetlen? Eddig azt hittem a nagy üvegablakon túl a világ életképtelen. Újra kéne telepíteni!”
 • 11. maradando 2009. november 05. 14:01
  „Lesz munkám,hogy internetezhessek ? Vagy csak chippem lesz de bérem nem ?”
 • 10. bélás 2009. november 05. 13:27
  „Nekem hála a rendezőnek csak a mkhelyemen van internet lehetőség otthon ciber mentes vagyok”
 • 9. Cactus 2009. november 05. 12:50
  „2049?...öregem, egyáltalán eljük túl a 2012es csapást...(már ha lesz :/)”
 • 8. Szilágyi_Zsolt 2009. november 05. 10:35
  „Nem kell ehhez kifejezetten figyelni az internetezőket, ha egyszer a sok hülye önként és dalolva adja meg minden lehetséges adatát (részletgazdag fényképekkel kiegészítve) mindenféle közösségi portálokon, a modern csevegőprogramoknak "hála", pedig még azt is világgá kürtölheti, hogy másodpercre pontosan mikor mit csinál(t), hová készül stb.”
 • 7. mitudomain 2009. november 05. 10:15
  „Azért ennyire nem kellene előretekinteni.
  A délmagyar szinvonala egyre gázabb... átment jóslatokba?
  Soha nem fogja senki mindenünket elolvasni és leellenörizni, ugyanis ehhez ha van 10milliárd ember akkor abból 3és fél milliárdnak ezzel kell foglalkoznia, ha meg bot nézi át akkor nézze, eddig se kellett olyan tartalmakat írni sem emailben sem sms-ben, hogy meghalsz meg társai.

  bespin: megnyugtatlak, hogy ez a figyelés már nagyon régóta van. Amióta világ a világ egyik ember mindig megfigyeli a másikat és ehhez nem kell az informatika fejlődése. lásd kémek, besúgók, stb... Ugyanugy megfigyeltek ha akarta az 1910-es években vagy akár 1300-ban is....

  Az egész cikkből számomra az jön le, hogy a cikk írója vagy nagyon sok sci-fi-t nézett, vagy csak fejlődés ellenes.”
 • 6. bespin 2009. november 05. 09:27
  „Szerintem már ma is így van, ha nem is mindenkit, de célzottan sokakat "figyelnek". Lehet politikai, emberi, gazdasági oka.”
 • 5. klj_54 2009. november 05. 08:35
  „Ray Bradburi erről szép novellákat írt, sajna afelé tendál a világ:(”
 • 4. Rosmary53 2009. november 05. 08:34
  „Azért én nem szűnök meg akkor sem magánszemélynek lenni, ha megfigyelnek, ha elemeznek, ha lehallgatnak, ha bombáznak a reklámokkal...de ez már most is így van. Ha nincs konkrét dolgom a gép előtt, kikapcsolom, vagy felállok előle. Később sem teszek majd másképp, legfeljebb ezt is látja valaki.”
 • 3. tulipant 2009. november 05. 08:15
  „Ez mar enyhenszolva futurologia. Vagyis amikor az elovetetitett prognozishoz hozzajarul az emberi fantazia is...Magyaran korantsem biztos hogy igy lesz.”
 • 2. kekeczke 2009. november 05. 06:57
  „és nem lesz délmagyar sem ! ! !”
 • 1. flexsnake 2009. november 05. 05:45
  „hogyne 1984.... :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem káros az egészségre az esővíz

Nem okoz egészségügyi problémákat a tisztítatlan esővíz fogyasztása, illetve az egyéb háztartási… Tovább olvasom