Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Az űrből hónapokra előre megjósolhatók egyes járványok

A műholdas adatok elemzésével akár 2-5 hónappal előre meg tudják jósolni egyes járványok kitörését.
Műholdas adatok elemzésével hónapokkal előre megjósolható egyes fertőző betegségek elterjedése, így a járványügyi hatóságok jobban fel tudnak készülni azok kezelésére - mondták kutatók a világ legnagyobb tudományos szervezete, az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) éves konferenciáján vasárnap a kaliforniai San Joséban.

Az űrből szerzett adatok segítségével megjósolható járványok között említették a mételyféreg-fertőzést (bilharzia), a maláriát, a dengue és a csikungunya lázat, a hasadékvölgyi lázat (Rift valley fever) vagy akár a Lyme-kórt.

Kenneth Linthicum amerikai biológus, a mezőgazdasági minisztérium szakértője egy kutatócsoport élén már például korai előrejelző-rendszert dolgozott ki a hasadékvölgyi láz (RFV) nevű, főleg Afrikában előforduló szarvasmarha-betegségre, de hasonló riasztórendszeren dolgoznak a malária és a dengue láz esetében is.

Uriel Kitron, az atlantai Emory Egyetem kutatója a vízi csigák által terjesztett vérmétely (bilharziózis vagy schistosomiasis) veszélyét igyekszik feltérképezni Kenyában műholdas adatok segítségével, de kutatják a forró égövi szúnyogok terjesztette járványok előrejelzésének lehetőségét is.

A mesterséges égitestek természetesen nem magukat a parányi kórokozókat mutatják ki, hanem azokat vízföldrajzi vagy éghajlati körülményeket, így a vízfolyásokat, az esőzéseket, az áradásokat vagy épp az aszályokat, amelyek kedveznek a kórokozók hordozóinak elszaporodásához.

Kenneth Linthicum azt mondta, hogy a műholdas adatok elemzésével akár 2-5 hónappal előre meg tudják jósolni egyes járványok kitörését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az isteni részecskénél is izgalmasabb részecskét keresnek

A kutatók azt remélik, hogy a márciusban dupla teljesítménnyel újrainduló részecskegyorsítóban… Tovább olvasom