Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Azonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete

A felfedezés új kérdéseket vet fel a Hold keletkezéséről.
Holdkőzetek elemzése alapján tudósok azt feltételezik, hogy a Holdon és a Földön lévő víz eredetileg egy helyről származhatott.

A Science csütörtöki számában publikált tanulmány szerint a felfedezés új kérdéseket vet fel a Hold keletkezéséről.

Korábbi elméletek feltételezték, hogy a Föld kísérőbolygója abból a törmelékkorongból alakult ki, amely akkor keletkezett, amikor 4,5 milliárd évvel ezelőtt egy óriási objektum ütközött a Földdel. Tudósok régóta gondolják, hogy a becsapódás miatti hatalmas hőhatás következtében a hidrogén és egyéb illékony anyagok kipárologtak az űrbe, ezért a Hold keletkezésekor még nem lehetett víz az égitesten.

A közelmúltban azonban az Apolló-program küldetései nyomán begyűjtött holdkőzetek vizsgálatából amerikai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a Holdon mégis volt víz, méghozzá a felszínen és a felszín alatt is. A vizsgálat során a kőzetek elemezésével kizárták annak lehetőségét, hogy a holdi víz üstökössel való ütközésből származhat.

Alberto Saal, a Brown Egyetem geokémikusa, a tanulmány vezetője szerint a legegyszerűbb magyarázat, hogy a Földön a becsapódás előtt már volt víz. "Ennek a vízkészletnek egy része túlélte az ütközést, és ezt találtuk meg a Holdon" - fogalmazott a tudós.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen volt a gyűrűs napfogyatkozás - videó

A ritka égi jelenség csütörtökön, magyar idő szerint fél órával éjfél előtt kezdődött és péntek… Tovább olvasom