Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Azonosítani lehet a farkasokat üvöltésük alapján

A Nottinghami Trent Egyetemen fejlesztik azt a programot, amely képes a farkasok hangjának jellegzetességei révén 100 százalékosan azonosítani egy ragadozót.
Teljes bizonyossággal lehet azonosítani egy farkast üvöltése alapján számítógépes elemzés segítségével - állítják brit kutatók.

A Nottinghami Trent Egyetemen fejlesztik azt a programot - az utolsó simításoknál tartanak -, amely képes a farkasok hangjának jellegzetességei révén 100 százalékosan azonosítani egy ragadozót. Mivel a farkasok falkákban élnek, megfigyelőiknek nehéz szemmel nyomon követni az egyes példányokat, így az új módszer nagy könnyebbséget jelent.

A farkasok meglehetősen sokat vonyítanak és üvöltenek a vadonban. Részben így tudatják rivális fajtársaikkal vadászterületük határait, részben így "trombitálnak" gyülekezőt saját falkatagjaiknak. Szívesen vonyítanak kórusban is.

Az új számítógépes program lényege, hogy nem csupán a frekvenciát elemzi, hanem az üvöltés hangerejét, továbbá azt - és ez a legfontosabb sajátosság -, hogy a vonyítás mely részén "nyomja meg" jobban egy farkas a hangját, mondhatni, "hova teszi a hangsúlyt."

A módszerrel még farkaskórusok hanganyaga révén is 97 százalékos pontossággal sikerült azonosítani az egyedeket, szólóban pedig tökéletesen. Eddig hangminták alapján csak 76 százalékos volt az azonosítások eredményességi hányada - jegyezte meg a BBC.

Olvasóink írták

  • 1. Légiós 2013. július 24. 06:42
    „igen tényleg lehet öket azonositani mikor az országházba egy farkas elüvöti magát én máris tudom a nevét.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őssejtek segíthetik a látás helyreállítását

Jelentős lépést tettek brit kutatók vakok látásának helyreállítása felé. Tovább olvasom