Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Baktériumot vetnének be vécék szagtalanításába kínai kutatók

A baktérium emberi ürülékkel táplálkozik.
Kínai kutatók "biológiai fegyvereként" ismertette a hongkongi sajtó annak a baktériumnak a felfedezését, amely az emberi ürülékkel táplálkozik, s ennek köszönhetően képes megszüntetni a nyilvános illemhelyek kellemetlen szagát.

Az utcán, bevásárló központokban, éttermekben található vécék örök gondjára jelenthet megoldást a forradalmi ötlet és a hozzá már megtalált baktérium - vélik a szakemberek. A lactobacillus baktériumcsalád kiválasztott tagja révén a szagok 75 százaléka megszűnik, a fennmaradót pedig elnyomja a környezet természetes illata - számolt be a kínai tudományos akadémia eredményéről a South China Morning Post című lap.

A kutatók kísérletei során használt baktérium ugyanahhoz a családhoz tartozik, amelynek több tagját a joghurtok, sajtok, sörök és csokoládék készítéséhez használja az élelmiszeripar. A szóban forgó baktérium tejsavat bocsát ki, amivel megakadályozza a szagokat kibocsátó baktériumok fejlődését.

A kutatók szerint a szükséges anyag folyadék és por formájában egyaránt előállítható és olcsó. Egy félliternyi körülbelül 20 jüanba, vagyis alig több mint 700 forintba kerülne, s ez több vécé kezelésére is elegendő lenne. A baktérium egyébként is gyorsan szaporodik.

A kutatás eredményét az akadémia honlapján a "szagtalan vécé" címmel tették közzé tanulmány formájában azzal a kísérőszöveggel, hogy a leírt technológiával megoldást kínálnak az ország egyik "sürgős kezelésre szoruló problémájára".

Jan Cse-jing bakteriológus, az akadémia csengtui biológiai intézetének vezető kutatója, a projekt irányítója elmondta, hogy a szecsuani látványosságokat felkereső turisták lesznek az új eljárás első "haszonélvezői". Egyenesen úgy fogalmazott: őket éri majd az "üdítő élmény".

A beszámoló arra is kitér, hogy az ország fejletlen térségeiben nincsenek vízöblítéses vécék, s a hulladék bennük hónapokig vagy akár évekig is áll. Ezért a kutatók többéves kísérleteket követően egy másik anyagot is kifejlesztettek az élesztő és egy kellemes aromát kibocsátó baktérium keverékéből. Ennek egyetlen hátránya, hogy a "találmány" csak 26 Celsius-fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten "működik".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetélytársa lesz a Panama-csatornának

Új csatorna kötheti össze hamarosan a Karib-tengert és a Csendes-óceánt Nicaraguán keresztül, amely… Tovább olvasom