Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Barnulnak Vincent van Gogh napraforgói

A múzeumok és galériák által egyre gyakrabban alkalmazott LED világítástól barnul több tucatnyi világhírű olajfestmény.
A múzeumok és galériák által egyre gyakrabban alkalmazott LED világítástól barnul több tucatnyi világhírű olajfestmény, köztük Vincent van Gogh híres, napraforgó témájú alkotásai.

A szakemberek, köztük az Európai Szinkrotronsugárzási Központ munkatársai a Journal of Analytical Chemistry szakfolyóirat kedden megjelent számában hozták nyilvánosságra tanulmányukat a festmények elszíneződésének okáról.

Felfedezték, hogy az élénk sárga színezőanyag számos híres festményen idővel instabillá válik, elbarnul vagy elzöldül LED világításban. A szakemberek tizennégy, 1887 és 1890 között festett képet, köztük van Gogh, Paul Cézanne és Paul Gauguin munkáit vizsgálták abból a szempontból, hogy a krómsárga olajfestékre milyen hatással van a LED világítás.

Barnulnak Vincent van Gogh napraforgói a LED világítástól.
Barnulnak Vincent van Gogh napraforgói a LED világítástól.

A kutatók most arra figyelmeztetik a galériákat és múzeumokat: vegyék fontolóra egyes LED lámpák használatát, hogy elejét vegyék az ilyen festmények állagromlásának. "A LED világításnak sok előnye van, de a múzeumoknak gondosan mérlegelniük kell, hogy van Goghnak és kortársainak a festményeire hatással lehetnek. A következő években felgyorsulhat a mérsékelt elsötétedés a képeken" - hangsúlyozta Claus Habfas, a szinkrotronsugárzási központ szakembere.

"Természetesen nem kell az alkotásokat sötétben tartani csak azért, mert az emberiség kulturális örökségének részei, a közönség látni akarja ezeket. A múzeumoknak meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt" - idézte a szakembert a The Independent című brit napilap.

Energiatakarékossága miatt a LED világítást egyre szélesebb körben használják az intézmények a hagyományos égők helyett. Korábban úgy vélték, hogy jobban védi a festményeket, mint a természetes fény vagy más típusú megvilágítás.

Francia és német tudósok ultraerős röntgentechnológia segítségével elemezték az élénk sárga színeket a festményeken. A krómsárga szín három árnyalatára összpontosítottak. A szín legelterjedtebb árnyalatát, a közép sárgát kémiailag stabilnak találták. A két másik árnyalatról, a kankalinsárgáról és a citromsárgáról megállapították, hogy barnulni vagy zöldülni kezdenek, ha az egyes LED lámpák által kibocsátott zöldeskék sugárzásnak teszik ki őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szigete van Németországnak

Az Északi-tengerből kiemelkedett homokzátony területe 13 hektár, és 26 kilométerre van… Tovább olvasom