Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Bemutatták a világ száz legveszélyeztetettebb fajának listáját

Nemzetközi természetvédő csoportok kedden bemutatták a világ száz legveszélyeztetettebb állat-, növény- és gombafajának listáját, és azonnali cselekvésre szólítottak fel védelmükben.
A Tarzan kaméleon, a törpe háromujjú lajhár, a vietnami antilop és a kanalas partfutó (Eurynorhynchus pygmeus) is a világ legveszélyeztetettebb fajai közé tartoznak, amelyeket a dél-koreai Csedzsu szigeten rendezett konferencián mutattak be jelentésükben a természetvédelmi szervezetek.

Ez az első alkalom, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fajmentő bizottságának több mint nyolcezer kutatója dolgozott együtt, hogy létrehozzák a száz állat-, növény- és gombafajt felsoroló listát.

"A társadalom és a fajfenntartó mozgalmak egyre inkább a 'mit tesz értünk a természet' trendjét követik, amely keretében a fajokat és élőhelyeiket az alapján értékelik és rangsorolják, hogy milyen hasznot hajtanak az embereknek. Ez jelentősen megnehezíti a Föld leginkább veszélyeztetett fajainak védelmét" - hangoztatta Jonathan Baillie, a Zoológusok Londoni Társaságának (ZSL) igazgatója.

A listában felsorolt száz állat és növény 48 országból származik, ezek fognak elsősorban eltűnni a Földről, amennyiben a jövőben semmi sem történik védelmük érdekében - olvasható a kongresszus honlapján (www.iucnworldconservationcongress.org).

A törpe háromujjú lajhárra (Bradypus pygmaeus) vár a legzordabb jövő. Ez az állat csakis a Panama partjaitól 17 kilométerre lévő Escudo-szigeten él meg. Hasonlóan veszélyeztetett az alig néhány éve felfedezett Tarzan kaméleon, amelynek természetes élettere mindössze tíz négyzetkilométer Madagaszkár szigetén.

"Minden felsorolt faj különleges és pótolhatatlan. Ha eltűnnek, nincs az a pénz, amely visszahozhatja őket. Mégis, ha azonnal cselekszünk, megadhatjuk nekik a túlélés lehetőségét. Ehhez azonban szükség van az erkölcsi és morális hozzáállásra, mely szerint minden fajnak veleszületett joga van a létezésre" - fejtette ki Ellen Butcher, a ZSL munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A hanyatlás hátterében egyértelműen az emberi tevékenység áll, a szakértők szerint azonban szinte minden esetben elkerülhető a fajok kihalása, ha megfelelő mértékben összpontosítanak a megmentésükre tett erőfeszítésekre. Hasonló eredményeket lehet elérni, mint például a Przsevalszkij-ló vagy a púpos bálna esetében, amelyeket sikerült megmenteni a kihalástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörössé vált a Jangce

Skarlátvörössé változott a világ harmadik leghosszabb folyója, a Jangce. A hatóságok egyelőre csak… Tovább olvasom