Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Boldog születésnapot! Rajhona Ádám 70 éves

A Jászai Mari-díjas színművész több mint harminc filmben és tévéjátékban szerepelt.
Hetvenéves lesz december 12-én lesz Rajhona Ádám Jászai Mari-díjas színművész.

Az erdélyi Marosvásárhelyen született, Magyarországról odakerült vegyész apja a tejiparban dolgozott. Rajhona Ádám Kolozsváron érettségizett, majd a Babes-Bolyai Tudományegyetemen vegyészetet tanult, de csak rövid ideig, mert jobban vonzotta a színészet. Átiratkozott a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolára, ahol 1966-ban végzett az állami díjas Kovács György osztályában, majd a temesvári Állami Magyar Színházhoz szerződött. Itt kitűnő szerepeket játszhatott el, rangot vívott ki magának a társulatban, de egy idő után úgy érezte: nincs lehetősége az előrelépésre.

Miután kapott egy szerepet Bacsó Péter Jelenidő című filmjében, megérett benne a gondolat: át kell jönnie Magyarországra. Ez akkoriban nem volt egyszerű, de 1974 végén áttelepülhetett. Hamar szerepet kapott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, amely aztán szerződtette is.

Rajhona Ádám
Rajhona Ádám

A Zsámbéki Gábor vezette kaposvári színház ebben az időszakban a hazai színházi élet pezsgő, izgalmas műhelye volt, ahol a színházi nyelvet megújító kiváló rendezők és színészek emlékezetes előadásokat hoztak létre. Rajhona remek szerepek sorát játszhatta el az ott töltött hét év alatt, majd 1982-ben átszerződött a fővárosi Katona József Színházba. A Katona akkoriban a szakma csúcsának számított, hiszen a Nemzeti Színház tagjainak egy részéből alakult társulat olyan erős volt, hogy a mellékszerepeket is színészóriások játszották. Rajhona Ádám egy idő után nem érezte itt a bizalmat, sérelmek érték, elkeseredésében 1989-ben már azt fontolgatta, hogy felhagy a színészettel.

Három hónapig egy bécsi szállodában volt mindenes, mellette közvélemény-kutatást végzett, de hiába keresett szép summát, rá kellett jönnie, hogy igazán csak a színészet érdekli. 1990-től egy évadot Veszprémben töltött, majd két évig a kecskeméti színházban dolgozott félállásban, 1994-től újabb két évig a budapesti Thália Színházban szerepelt. Akkor Marton László igazgató-főrendező a Vígszínházba hívta vendégjátékra, a harmadik évadban, 1998-ban szerződtette, azóta is a Szent István körúti társulat tagja.

Rajhona Ádám kiemelkedő jellemábrázoló képességű karakterszínész, a drámai hősök mellett szatirikus szerepeiben is kiváló, a remek memóriával megáldott művész jó helyzetfelismerése megkönnyíti a rendezők dolgát. Pályája során játszotta többek közt Kálvin János, Ivanov, Don Juan, III. Richard, Tartuffe, Bánk bán szerepét, jelenleg a Danton halála, a Hegedűs a háztetőn és A dzsungel könyve című darabokban is láthatjuk.

Beregi Péter Rajhona Ádámmal beszélget - Csattanó, ATV

Több mint harminc filmben és tévéjátékban szerepelt, ezek közül talán a legemlékezetesebb Timár Péter 1985-ben bemutatott Egészséges erotika című bohózata. Az egyik legnézettebb magyar filmben a vidéki ládagyár munkásnőket kukkoló és ezt a lehetőséget üzletfeleknek is biztosító üzemvezetőjét alakította felejthetetlenül groteszkül. Rajhona Ádám sokáig az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, s bár újabban már nem vállal szinkronszerepet, korábban többször is kölcsönözte hangját olyan sztároknak, mint Tommy Lee Jones, Gene Hackmann, Albert Finney vagy Morgan Freeman.

A nős, három gyermeket felnevelő színész számos elismerést kapott. 1979-ben Jászai Mari-díjjal, Kölcsey-díjjal és Móricz Zsigmond-díjjal tüntették ki, ugyanebben az évben nyerte el Szekszárd város Pro Urbe díját, s Pro Arte (Rippl Rónai)-díjas. Többször részesült Rádió nívódíjakban, 2006-ban a Vígszínház Ruttkai Éva-emlékgyűrűjét, 2010-ben Roboz Imre Művészeti Emlékdíját vehette át. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

152 éve elsüllyedt gőzhajót találtak a Huron-tóban

Keystone State nevű hajó Detroitból Milwaukeeba tartott, amikor 1861 novemberében egy viharban… Tovább olvasom