Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Boldog születésnapot! Tordy Géza 75 éves

Tordy Géza Kossuth-díjas színész, rendező, a nemzet színésze május 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját.
Tordy Géza Budapesten született, színészi pályáját azonban 1956-ban Kaposvárott kezdte. Abban az évben nem indult színészképzés a főiskolán, de Zách János, a Csiky Gergely színház igazgatója adott egy lehetőséget a fiatalembernek és odavette segédszínésznek; 1956. október 26-án Kaposváron a Petőfi szobornál már Tordy szavalta a Szózatot.

Somogyból Szegedre került, majd a Magyar Néphadsereg Színháza (a Vígszínház) tagja lett. 1963-1967 között a Madách Színházhoz kötötte szerződése, de aztán visszatért a Vígszínházhoz. Ekkor már rendezett is, darabjait a veszprémi Petőfi Színház mutatta be. 1992-től a Győri Nemzeti Színház prózai tagozatának művészeti vezetője volt, 1995-től a Budapesti Kamaraszínház főrendezője, s évtizedekig oktatott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Tordy Géza
Tordy Géza
Pályafutása úgy alakult, hogy nem járt főiskolára, a gyakorlatban sajátított el mindent, amit színpadon, filmen, televízióban, szinkronban meg lehetett tanulni. Színészi játékát kitűnő jellemábrázoló készség, a romantikus és modern hősök megformálásában az érzelmi hitelesség, az indulatok vad, mégis kontrollált szenvedélye jellemzi. A közönség egyik kedvence, aki színházban, filmen és a televízióban is felejthetetlen alakításokat nyújt.

Színpadon játszotta Shakespeare hősei közül Edgart a Lear királyban, volt Orlando (Ahogy tetszik), Puck (Szentivánéji álom). Büchner Danton halála című darabjában Camille Desmoulins, Goldoni Mirandolájában Ripafratta volt. Gorkij Éjjeli menedékében Luka bőrébe bújt, Arthur Miller darabjában ő volt Willy Loman, az ügynök. Peter Shaffer Amadeusában Salierit alakította a darab magyarországi ősbemutatóján - érdekesség, hogy 2010-ben a Miskolci Nemzeti Színházban a darab rendezőjeként jegyezték. Jelenleg is játszik, a Szegény Dánielben a Karinthy Színházban.

Rendezőként több mint 60 darabot állított színre, így a Liliomot, a Cseresznyéskertet, a Vörös postakocsit, a III. Richárdot, a Bűn és bűnhődést és A vágy villamosát, tavaly Veszprémben Szakonyi Károly Adáshibáját. Kulka János azt mondta róla: "Tordynak hihetetlen ösztönei vannak. Pontosan érzi, hogy mi jó, és mi nem."

Első filmszerepét 1957-ben kapta, a Máriássy rendezőházaspár próbafelvételen választotta ki a Külvárosi legenda egyik szerepére, ekkor még 19 éves sem volt. Később a magyar filmek szinte elmaradhatatlan szereplője lett, játszott A kőszívű ember fiaiban, a Kárpáthy Zoltánban, az Egri csillagokban, a Fekete gyémántokban, a 80 huszárban, A vörös grófnőben. Nevéhez tévéjátékok egész sora is fűződik, köztük az Édes Anna, a Malom a Séden, A császár, a Helyet az ifjúságnak, a Színház az egész című alkotásokban. Szívesen szinkronizál is, többek között Robert De Nirónak, Jack Nicholsonnak és Anthony Hopkinsnak kölcsönözte hangját.

Számos elismerés tulajdonosa: 1970-ben és 1977-ben megkapta a Jászai-díjat, 1980-ban lett érdemes művész, 1988-ban kiváló művész, a Kossuth-díjat 1991-ben vehette át. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje, a Hegedűs Gyula-díjat, az Ajtay Andor-díjat, a Bilicsi Tivadar-díjat és a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt is megkapta, az utóbbit elsőként neki ítélték oda a művésznő születésének 60. évfordulóján, 1987 decemberében. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé is beválasztották. 2008 júniusában lett a nemzet színésze, a cím viselői az elhunyt Raksányi Gellért helyére választották őt maguk közé.

Olvasóink írták

  • 2. mazsolaszolo 2013. április 29. 20:35
    „Kedves filmszínészem, Robin Wiiliams szinkronhangjaként is kiválót alkotott, és mint színészt is nagyon kedvelem és tisztelem. Isten éltesse sokáig, Tordy Művész úr!”
  • 1. achilleus 2013. április 29. 15:37
    „Nem igazán tudományos téma, de azért jó volt elolvasni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Föld magja ezer Celsius-fokkal forróbb az eddig feltételezettnél

Mintegy ezer Celsius-fokkal forróbb a Föld magja a korábbi mérések alapján feltételezettnél. Tovább olvasom