Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Bölénypopulációjának ritkításába kezdett a Yellowstone Nemzeti Park

Húsz bölényt szállítanak át a Yellowstone Nemzeti Parkból egy montanai indián törzshöz, hogy annak tagjai leöljék az állatokat
Az akció a park azon nagyszabású tervének részét képezi, amelynek célja, hogy jelentősen csökkentsék az Egyesült Államok legnagyobb, genetikailag tiszta bölénypopulációjának méretét.

Az állatok átszállításáról először a Buffalo Field Campaign nevű vadvédelmi csoport számolt be, majd a park munkatársai is megerősítették a hírt. További öt befogott példányt az amerikai mezőgazdasági minisztérium egyik - állati fogamzásgátlással foglalkozó - programjában fognak hasznosítani.

Egykor több tízmillió bölény rótta az észak-amerikai pusztákat, mígnem a túlvadászat majdnem a kihalás szélére sodorta az állatokat az 1900-as évek elején. A Yellowstone Nemzeti Park az egyik utolsó hely, ahol az állatok vadon élnek. A montanai haszonállat-tenyésztő ipar azonban nehezen viseli a bölények jelenlétét, az állatok által terjesztett esetleges betegségek miatt aggódva, illetve, mert a bölények elehetik a füvet a szarvasmarhák elől.


A Nez Perce törzsből való James Holt, a Buffalo Field Campaign vezetőségének tagja szerint azonban sok törzs szent és spirituális kapcsolatot ápol ezekkel az állatokkal, mivel az amerikai indiánok történetében a bölények rendkívül fontos élelmiszer- és ruházati forrást jelentettek. "Az utolsó, még szabadon kóborló hordáról beszélünk. Ez a fajta bánásmód rengeteg kárt okoz nekik és egyúttal tiszteletlenség is velük szemben" - húzta alá Holt.

A Yellowstone park illetékesei szerint akár 600 bölénnyel is végezhetnek a tél folyamán, amennyiben a park területén uralkodó zord időjárási feltételek arra sarkallják az állatokat, hogy nagy számban útnak induljanak Montana alacsonyabban fekvő területeire. A mostani akció egy több éves terv részét képezi, amelynek keretében nagyjából háromezerre akarják csökkenti a jelenlegi becslések szerint 4600 egyedet számláló állományt.

Az utoljára 2008-ban csökkentették jelentősen bölénypopulációt, amikor 1600 állattal végeztek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drónokkal akarják kellemesebbé tenni a hétköznapokat az Egyesült Arab Emírségekben

Drónokat terveznek bevetni az Egyesült Arab Emírségekben hivatalos iratok és egyéb küldemények… Tovább olvasom