Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Budapesten a CERN adatközpontja: megtalálhatjuk a Higgs-bozont

Az adatfeldolgozás csúcsán lesz Magyarország, miután győztes pályázat után Budapestre helyezi legfőbb adatközpontját a CERN.

Budapestre helyezi első szintű adatközpontját a CERN, miután a Wigner Fizikai Kutatóintézet nyerte az erre kiírt európai tendert. Egy 100 gigabit/másodperc sávszélességű optikai hálózaton a teljes magyar internetforgalommal összemérhető adattömeg érkezik majd folyamatosan Svájcból. A Nagy Hadronütköztető percenként 30 DVD-nyi információt termel. Ezeket kell majd a világ fizikusainak elemeznie, akik szerint ezekben az adatokban vannak elrejtve olyan ismeretlen vagy feltételezett részecskék, mint a sokat keresett Higgs bozont. - írta meg az Origo.

A pályázatot 2011 augusztusában írta ki a CERN, amelyre 14 végleges pályázat érkezett; köztük volt az MTA KFKI RMKI nevű informatikai munkacsoportjának pályázata. "Vettünk egy mély levegőt, és azt mondtuk: vegyük komolyan a digitális Magyarországért cselekvési tervet" - mondja az Origónak Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóintézet megbízott igazgatója (a KFKI RMKI az idén január 1-jétől már ennek részeként működik).

Részlet a CERN első szintű adatközpontjából. Fotó: Origo
Részlet a CERN első szintű adatközpontjából.
Fotó: Origo

A pályázat végül nyert: a CERN fő adatközpontját Budapestre, az MTA Wigner Fizikai Kutatóintézet új adatközpontjába helyezi, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával épül fel.

A projectben 100-200 ezer számítógép üzemel majd, ezeket a CERN vásároljaa, amelyeket 20-25 fős magyar szakembergárda üzemel majd.

Az együttműködés keretében Európában először valósul meg üzemszerűen működő, 100 gigabit/másodperc sávszélességű, nagy távolságú hálózati összeköttetés 1300 kilométeres távolság mellett. Ez az optikai hálózat önmagában a teljes hazai internetforgalommal összemérhető adatmennyiséget továbbít majd.

Olvasóink írták

 • 9. szunyi 2012. május 04. 18:13
  „CID

  Azért sejtem, hogy a redundacia be fog figyelni rendesen.
  Vagy ha mégis be üt a krach idéznék egy örökbecsű mondást
  "Soha ne becsüld le egy DVD-vel megrakott kamion sávszélességét" :))”
 • 8. CID 2012. május 04. 18:05
  „Basszhatjág a 100 gigájukat, ha jómunkásember a markolóval elnyisszantja az optikai kábelt, mint ahogyan az elő szokott fordulni :-)”
 • 7. igazságkereső 2012. május 04. 16:27
  „#1.lukrécia! Ha gondolkodnál, akkor rájöhetnél arra, hogy egy ilyen beruházás, ha Magyarországra kerül -annak nagyon illik örülni!- akkor már oly mindegy, hogy az Budapest, vagy Szeged!A legfontosabb ebben a beruházásban, hogy Magyarországra került!Ha már ilyen dekadens és antalgiás tartású vagy, akkor inkább búslakodhatnál azon, hogy miért tűnt el országunkból 2002-2010 között több ezermilliárd forint?!! És ez a megállapítás vonatkozhat mindazokra országunkban, akik #1. lukrécia szintjén tudnak csak megnyilvánulni és bármihez is hozzászólni!”
 • 6. NP1 2012. május 04. 15:37
  „Amennyiben ez a nagyon üdvözlendő beruházás Szegedre került volna, akkor az lenne az anyázás tárgya, hogy csak 25 munkahely és ezek sem a termelő szférában...... Botka a hibás.”
 • 5. TELSTAR 2012. május 04. 13:11
  „Jajdefasza lesz! Megtalálják a Higgs-bozont...”
 • 4. lukrecia 2012. május 04. 12:46
  „3 elvtárs szállj le rólam. Olvasd magad vissza "gane" stílus ügyben.”
 • 3. roxper 2012. május 04. 12:34
  „Tudtam hogy frakkrécia lesz az első hozzászóló és a szokásos gané stílusában kommentel! :D”
 • 2. macs 2012. május 04. 12:03
  „lukrecia, miért, miért? Mert a KFKI ott van, és ők pályáztak. A szegedi egyetem nem pályázott. :-)”
 • 1. lukrecia 2012. május 04. 11:12
  „Ismét BP. Miért mindig BP. ?? A vidék fejlesztési minisztérium ilyenkor magába roskad egyáltalán??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperhold lesz szombaton!

Az idei év legfényesebb és legnagyobb holdtöltéje lesz szombaton. Tovább olvasom