Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Csaknem teljesen kész a Mars 3D-s képe

A kép a Mars Express európai űrszonda szorgos munkájának a gyümölcse.
Kanyonok, lávafolyamok és völgyek: csaknem teljesen kész a Mars háromdimenziós képe, amely a Mars Express európai űrszonda szorgos munkájának a gyümölcse.

Az eszköz tíz éve, 2003. június 2-án kezdte meg küldetését, a rászerelt sztereókamerával a fedélzetén azóta csaknem 12 ezerszer kerülte meg a vörös bolygót. A kamera által készített felvételeket a német légi- és űrhajózási hivatal (DLR) tudósai egyfajta kirakósként illesztik össze, így jön létre a Mars átfogó térképe: 145 négyzetkilométernyi marsi felületből 97 millióról már rendkívül jó felbontású képek állnak rendelkezésre.

A DLR szerint a fotók olyan élethűen tükrözik a Mars topográfiáját, hogy akár végig is lehetne sétálni rajtuk. A kamera kilenc fényérzékeny detektorral, kilenc különböző szögből pásztázza a felszínt, az adatokat digitális domborzati modellekké és háromdimenziós képekké alakítják át.

Ezeknek a képeknek köszönhetik a tudósok a felfedezést, miszerint régen víz volt a Mars felszínén. Manapság a bolygó száraz, poros és nincs rajta élet.

A Mars Express munkája eredetileg egy marsi évig - 12 földi évig - tartott volna, az Európai Űrügynökség (ESA) azonban meghosszabbította a küldetést, a szonda így 2014 végéig még biztosan a vörös bolygó körül fog keringeni.

Olvasóink írták

  • 2. achilleus 2013. június 02. 15:41
    „"A Mars Express munkája eredetileg egy marsi évig - 12 földi évig - tartott volna, az Európai Űrügynökség (ESA) azonban meghosszabbította a küldetést, a szonda így 2014 végéig még biztosan a vörös bolygó körül fog keringeni."
    - Ha 2003-ban kezdte meg a küldetését, akkor 2015-ig kellene eleve működnie az előzetes terveknek megfelelően. Feltéve, ha egy marsi év 12 földi évnek felelne meg, de hát szegény Mars nem 12 (földi ) év alatt tesz meg egy kört a Nap körül, hanem kb. 2 (azaz kettő) év elegendő neki ehhez. Így persze érthetővé válik a 2014-es évszám is, hiszen az eredeti tervek szerint már 2005-ben "lejárt" az egy marsi év.”
  • 1. szöszi 2013. május 31. 21:19
    „145 négyzetkilométernyiből 97 millióról már jó képek vannak ????? :) :) :) :) :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mars-utazók magas sugárveszélynek lesznek kitéve

Annyi kozmikus sugárzás érheti egy esetleges marsi űrutazás résztvevőit, mintha egy éven át hetente… Tovább olvasom