Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Csillag születését kapták lencsevégre ˝valós időben˝

A Földtől 4200 fényévnyire lévő csillag 300-szor fényesebb, mint a Nap.
Egy csillag születését kapta lencsevégre "valós időben" egy nemzetközi kutatócsoport, amely az Új-Mexikóban működő, nagyon nagy rádiótávcső-rendszer, a VLA segítségével 18 év különbséggel készített két felvételt hasonlította össze.

A kutatásról a Science legújabb számában jelent meg tanulmány.

A Földtől 4200 fényévnyire lévő W75N(B)-VLA2 jelű csillagról, amely 300-szor fényesebb, mint a Nap, 1996-ban készítettek felvételeket, majd 2014-ben ismét lefotózták - olvasható a PhysOrg hírportálon.

Mint a kutatásokat irányító Carlos Carrasco-Gonzales, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem csillagásza hangsúlyozta, a két felvételsorozat között drámai a különbség. Míg 1996-ban a születő nap által kilövellt forró ionizált gázok kompakt tömege látható, a tavalyi felvételeken már a csillagszél megnyúlt áramlata figyelhető meg.

A feltételezések szerint a csillag sűrű gáznemű környezetben születik, és egy fánk alakú porgyűrű veszi körül. Időről időre a születő nap forró, ionizált gázokat lövell ki. Kezdetben a csillagszél minden irányban egyformán terjed, és kerek burkot alkot a fiatal égitest körül. Később a csillagszél eléri a porgyűrűt, amely lelassítja az ionizált gázokat. A továbbiakban a gyűrű tengelye mentén terjednek a gázok, ahol a kisebb ellenállás miatt gyorsabban tudnak "haladni". Ezzel magyarázható az áramlat megnyúlt alakja.

"Egyedülálló lehetőség adódik, hogy a következő néhány évben megfigyeljük, milyen átalakulásokon megy át egy nagyon fiatal csillag élete legkorábbi szakaszaiban" - magyarázta Carlos Carrasco-Gonzalez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lássuk, mibe halunk bele!

Atomháború, klímakatasztrófák, járványok és egyéb nyalánkságok. Tovább olvasom