Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Csodálatos lávafotók a Vulkánembertől

Égő láva lövell ki a levegőbe a Csendes-óceánba Hawaiion – ezeket a pillanatokat a világhírű természetfotós, Brad Lewis kapja újra meg újra lencsevégre lélegzetelállítóan.
Az amerikai szinte már megszállottan örökíti meg egymás után a nagyszerű és egyben pusztító természeti jelenségeket. Lewist éppen ezért „Vulkánembernek" is hívják.

De nem csak a Kilauea vulkánnál készít felvételeket: egy másik alkalommal kitörés közben fotózta le a Pu'u O'o lávatavat, a nézők elé tárva a hihetetlen kohót működés közben.

Az ötven éves fotós nagyon sokszor életveszélyes helyzetekben készít felvételeket, mert szeretné megragadni a természet szépségét a maga valójában. És miközben dolgozik, egyre közelebb kerül a 2200 Fahrenheit fokos (1204 C fokos) lávához, annyira, hogy a hőség szinte már égeti a bőrét. De Brad Lewis nem képes másképpen dolgozni.

Brad Lewis, a Vulkánember
Brad Lewis, a Vulkánember.

– Annyira közel kerültem, hogy egy kicsit meg is égette a bőrömet a láva – meséli az ötven éves fotós. – Ha viszont ellenszélben állok, akkor elképesztően közel tudok menni a lávához – magyarázta.

Hawaii szigete a csendes óceán tektonikus lemezének forrpontján helyezkedik el. A területet három vulkán alakította ki. A legfiatalabb és egyben a világon a legaktívabb a Kilauea. Minden nap majdnem többezer köbméter láva lövell ki belőle.


Az amerikai fotóriporter hajnalban dolgozik a legtöbbet, mert szerinte ebben az időszakban a legszebbek a fények.

– Mielőtt elkattintanám a fényképezőgépet, mindig tanulmányozom a helyzetet. Így szinte már látom magam előtt, mi az, amit leginkább szeretnék megörökíteni. Ezzel el tudom azt érni, hogy a legmegfelelőbb időben a legmegfelelőbb pozícióból készítsem el az általam vágyott képet.


Brad Lewis idegölő és nagy türelmet igénylő munkájához hatalmas segítséget nyújt a Hawaii Vulkánobszervatórium és a Hawaii Vulkán Nemzeti Park, ahonnan több mint húsz éve anyagi támogatást is kap hihetetlen felvételeinek elkészítéséhez.

Annak ellenére, hogy munkája meglehetősen nagy kockázattal jár, Lewis mindig a legnagyobb körültekintéssel dolgozik.


– A legcsodálatosabb felvétel elkészítésénél is fontosabb a személyes biztonságom. Egy speciális gázálarcot használok annak érdekében, hogy a tüdőmet megvédjem a mérgező anyagoktól – mesélte. – Továbbá fotózás közben védőruhát viselek, ami hasonló a vulkánkutatók öltözetéhez. Tudom, hogy ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges maradjak.

A fényképezőgépeket persze nem nagyon lehet „beöltöztetni", így a láva hamuja nem egyet tett már tönkre az elmúlt évek alatt.

A Kilauea vulkán kitörése

Lewis egyébként 26 éve feleségével, Annabelle-lel Hawaii szigetén él. Lányuk, Heather 13 éves.

– A vulkánnál mindig nagy veszélynek vagyok kitéve. De soha nem kockáztatnám a életemet. Ha egy belső hang azt súgja nekem: veszély, azonnal elhagyom a helyszínt. Ilyen egyszerű ez. Nagyon élvezetes dolog a vulkánfotográfus munkája, de ennél nagyszerűbb apának és férjnek lenni. Szóval nem kockáztatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afganisztánt és New Orleanst is védelmezi a megújuló NATO

A szövetség a 21. században immár a terrorizmus, az internetes bűnözés, az etnikai konfliktusok ellen küzd. Tovább olvasom