Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 33°C Még több cikk.

Csökken a rák miatti elhalálozás 2012-ben az EU-ban

A hasnyálmirigy- és a tüdőrák kivételével csökken a rákbetegségek miatti halálozás aránya idén az Európai Unióban - mutatták ki olasz és svájci kutatók új tanulmányukban.
A szakemberek becslése szerint idén 1,3 millió ember hal meg rákbetegség valamilyen típusa következtében az EU-tagállamokban - több mint 717 ezer férfi és több mint 565 ezer nő. Százezer férfi közül 139, százezer nő közül 85 hal meg 2012-ben e betegség következtében. A 2007. évi adatokhoz viszonyítva ez a férfiak esetében 10, a nőknél 7 százalékos csökkenés.

A mellrák miatti elhalálozás kilenc százalékkal csökken a kezelés fejlődésének köszönhetően. A 20-49 év közötti korcsoportban még nagyobb arányú, 13 százalék lesz a csökkenés.

A mellrák a vezető halálozási ok a rákbeteg nők körében az EU-ban, az összes rákbeteg 15 százaléka hal meg ennek következtében. Bár a halálozási arány csökken, a megbetegedési arányszám valószínűleg nem - olvasható az Annals of Oncology szaklapban közzétett tanulmányban.

A nőknél a tüdőrák halálozási aránya viszont továbbra is növekszik, miközben a férfi rákbetegek körében, ahol ez volt az elsőszámú elhalálozási ok, csökken.

Növekszik a hasnyálmirigyrák mind a férfiak, mind a nők esetében, ami meglepte a tanulmány készítőit, mivel a dohányzás csökken a népesség körében. "A dohányzás, a túlsúly és az elhízás a hasnyálmirigyrák kockázati tényezői, így valószínűleg az elhízás növekvő hatása lehet az ok... A hasnyálmirigyrák 70 százalékának okát nem tudjuk, de ez az emelkedés nem biztató" - hangoztatta Carlo la Vecchia, a Milánói Egyetem orvostudományi karának professzora, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány másik társszerzője Fabio Levi, a Lausanne-i Egyetem professzora. A szakemberek az 1970-2007 közötti rákos elhalálozási adatokat tanulmányozták az uniós országokban, hogy rámutassanak a 2012-ben várható tendenciákra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 milliószor gyorsabban mér a magyar lézermikroszkóp

A korábbinál egymilliószor gyorsabb méréseket tesz lehetővé az a nagysebességű háromdimenziós… Tovább olvasom