Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 26°C Még több cikk.

Darázscsípés: adrenalin kell a rovarméreg allergia ellen

Mit érdemes tenni, ha a kirándulás örömét rovarcsípés, esetleg többszörös darázscsípés rontja el, és milyen veszélyekkel járhat a rovarméreg allergia?
Mit érdemes tenni, ha a kirándulás örömét rovarcsípés, esetleg többszörös darázscsípés rontja el, és milyen veszélyekkel járhat a rovarméreg allergia? Allergológus szakemberek ismertették a kockázatokat és teendőket az MTI-hez eljuttatott közleményükben, hangsúlyozva, hogy a rovarméreg allergia ellen adrenalin beadása szükséges.

A legtöbb csípés nyomán kialakuló duzzanat kellemetlen ugyan, de ritkán veszélyes - magyarázta Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának gyermekgyógyász-allergológusa. Közlése szerint átmeneti kellemetlen duzzanat a csípés helyén, viszketés, kipirosodás a következmény: Magyarországon a szúnyogcsípés, pókcsípés ilyen „ártalmatlan", aki nem allergiás, annál a méh- és a darázscsípés is ilyen enyhén zajlik le.

Nem szabad orvos nélkül kezelni azonban a csípés helyétől távoli testrészeken észlelt és az anafilaxiás tüneteket. Ilyen például a nyelési zavar, szédülés, eszméletlenség, nyelvduzzanat, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, sípoló vagy nehézlégzés. Ezek a tünetek azonnali sürgősségi ellátást igényelnek. Ha nincs a közelben orvos, aki szükség esetén beadja az életmentő adrenalin injekciót, akkor mentőt kell hívni - figyelmeztet a szakorvos.

A fullánkot a bőrből amilyen gyorsan csak lehet, el kell távolítani, például éles késsel, a fullánk belépésével ellentétes irányból. A csípés helyét ezután érdemes jegelni, majd antihisztamin tartalmú krémmel bekenni. Ha nem elég a helyi kezelés, viszketéscsillapító tablettát vagy cseppet kaphat a rovarcsípett.

A méhek és darazsak csípésétől életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, anafilaxia jelentkezhet. Ez a gyerekek 0,4-0,8 százalékánál, a felnőttek 3 százalékánál fordul elő. A csípés normális esetben helyi, 10 cm-nél nem nagyobb átmérőjű, néhány nap alatt oldódó reakciót okoz. Az ennél nagyobb, a csípés helyéről kiinduló, néhány órán belül fokozatosan növekvő duzzanat - amely felnőttek 10-15 százalékánál jelenik meg - feltehetően késői helyi allergiás reakció. Annak kockázata, hogy a nagy helyi reakciót mutató embereknél egy következő csípés anafilaxiás rosszullétet vált ki, 5-10 százalék.

"Jelenleg nem ismertek olyan mutatók, amelyek alapján az egész szervezetet érintő anafilaxiás reakció biztosan megjósolható volna" - hangsúlyozta a szakember. A túlérzékenység természetes lefolyásának vizsgálata azt mutatta, hogy az egész szervezetet érintő allergiás reakciót adó felnőtteknél egy következő csípés 70-75 százalékban okoz ismét anafilaxiát, míg gyerekeknél csak 40 százalék körüli az ismételt súlyos reakció kockázata. A rosszullét általában a csípést követő 2-30. percben kezdődik és különböző súlyosságú lehet. Az anafilaxia okozta halál leggyakoribb oka a gégeödéma.

Öninjekciózásra alkalmas adrenalint (epinefrint) kaphat az, akinél rovarcsípés után egész szervezetet érintő allergiás reakció alakult ki. Az adrenalin autoinjektor egyben tartalmazza a gyógyszert, a fecskendőt és a tűt, valamint egy nagy megbízhatóságú beadó rendszert. Az anafilaxia teljes ellátásához elengedhetetlen, hogy a szer beadását követően mentőt hívjon vagy orvosi segítséget kérjen az érintett.

Néhány életmódbeli tanácsot is felsorolt a darázs- vagy méhméregre allergiás emberek részére Herjavecz Irén, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főorvosa. Érdemes például zárt ruhát, zárt cipőt viselniük és kerülniük az élénk színeket, az illatos kozmetikumokat. A hajba szállt rovarral szemben jobb a hajkefe, mint a kéz, a hadonászás támadásra ingerli a darazsat. Szabadban enni vagy inni kockázatos, ahogyan az is, ha édes fagylalt vagy gyümölcs nyoma marad a bőrön. Veszélyes tér lehet az autó is, amelyet érdemes elindulás előtt ellenőrizni, majd zárt ablakkal közlekedni. Akár ház körül, akár a természetben bukkan valaki darázsfészekre, ne bolygassa meg! - hangzik a tanács.

Olvasóink írták

 • 7. klj-54 2012. május 02. 18:26
  „Kedves @igazságkereső:,
  Ha egy csapat orvos van a nyitott emberben akkor ugye nem nekem kell gyógyszer után kapkodni? :)
  Előjegyzett műtét volt, kis bakival...”
 • 6. Yucca 2012. május 02. 18:18
  „"A hajba szállt rovarral szemben jobb a hajkefe, mint a kéz, a hadonászás támadásra ingerli a darazsat." -- Mi van, ha nem hordok magamnál hajkefét? (Egyébként nincs is, csak fésű.)”
 • 5. gabi34418 2012. május 02. 17:05
  „4! sajnos nem pszeudo-allergias vagyok :-( Sastora csapattam fel motorral, Gyongyosrol kierve csipett meg, mire felertem (kb. 10 km) a bukosisakot alig birtam levenni a fejemrol, mento kellett. Calcimusc, suprastin van altalaban nalam, de sajnos nem sokat er.”
 • 4. igazságkereső 2012. május 02. 16:36
  „A Pszeudo-allergiás betegeknek a háziorvos receptre kiírhatja a Calcimusc injekciót, melyből mindig kéznél tartva egy-egy ampullát -könnyen letörhető az ampullafej! - megelőzhető a súlyosbodó állapot az orvoshoz történő eljutásig! Ez válasz egyben az #1.klj-54 és #2. gabi34418 tisztelt hozzászóló társamnak is!”
 • 3. igazságkereső 2012. május 02. 16:28
  „Igen, mert a gégeödéma -mely bizony fulladást is okozhat- nagyon komoly tünet az azonnali orvosi beavatkozási igényre!”
 • 2. gabi34418 2012. május 02. 16:26
  „Es ilyen autoinjektort hogyan lehet beszerezni? Jo lett volna ha erre is kiter a cikk......”
 • 1. klj-54 2012. május 02. 16:24
  „Aki allergiás annál legyen ellenszer, mert az anafilaxiás shock az megöli az embert!
  Engem műtét közben, felkészült versenyzők keze között (gyógyszer érzékenység) kapott el és sajnos
  túléltem:( Sokak szerint sajnos :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mars-expedíciók felszerelését alpesi jeges barlangokban tesztelték

Alpesijeges barlangokban tesztelték a jövendőbeli Mars-expedíciók által alkalmazandó… Tovább olvasom