Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

David Attenborough-ról neveztek el egy "újra felfedezett" csigafajt

David Attenborough ismert természettudósról neveztek el egy Tasmánia erdeiben "újra felfedezett" csigafajt - jelentette be szerdán a sydneyi Ausztrál Múzeum.
"Az Attenborougharion rubicundusra Ausztrália legnagyobb  szigetén, Tasmánia esőerdeinek egy kis, mindössze 80  négyzetkilométeres területén bukkantunk" - mondta Frank Köhler, a  kutatásban résztvevő német biológus. Elmondta, hogy a 35-45  milliméteres, élénk vörös és zöld színű puhatestűt már csaknem  negyven éve ismeri a tudomány, a fajt azonban rosszul osztályozták.   

Korábban a Helicarion nembe tartozónak vélték a megtalált  egyedeket, de az eltérő mitokondriális génszakaszok és a genitális  anatómia alapján megállapították, hogy új nembe tartoznak, melyet  Attenborougharionnak neveztek el. Egy nembe több faj tartozhat, de  az Attenborougharionnak egyelőre egyetlen faja ismert.  

Az Ausztráliában honos csiga kifejezetten érzékeny élőhelyének  pusztulására és a klímaváltozásra, mivel csak zárt, csapadékos  erdőkben fordul elő - emelte ki Köhler.  

Az Attenborougharion rubicundust a Természetvédelmi  Világszövetség (IUCN) vörös listája a sebezhető kategóriába  sorolja. A kutatók reményei szerint azáltal, hogy egy világszerte  ismert természettudósról nevezik el, nagyobb figyelmet kap a  csigafaj.  

Ausztráliában megdöbbentően sokféle csiga él: több mint 1600  fajt ismer a tudomány, és becslések szerint csaknem ezer további  vár felfedezésre. A szakértők szerint a fajok több mint 95  százaléka a kontinensen honos, ugyanakkor jövőjüket a  klímaváltozás, a területirtások és a városfejlődés fenyegeti.  

A 90 éves David Attenborough-ról számos állat- és növényfajt  neveztek már el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektromágneses eszközzel mérik a tengeri jég vastagságát az Antarktisz térségében

Elektromágneses eszközzel mérik a tengeri jég vastagságát az Antarktisz térségében
Az új módszer segíti a tudósokat abban, hogy jobban megértsék, miként hat a tengeri jég olvadása a globális felmelegedésre. Tovább olvasom