Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Dupla pénzt kapnak a fejlődő országok a sokszínű élővilág védelmére

A támogatások megduplázásával kívánják elősegíteni a két évvel ezelőtti nagojai biodiverzitási ENSZ-konferencián kitűzött célok megvalósítását, köztük mindenekelőtt a fajok kihalásának megállítását 2020-ig.

A korábbi segélyek dupláját kapják 2015-től a szegény országok élőviláguk sokszínűségének megőrzéséhez az ENSZ indiai biodiverzitási konferenciáján létrejött megállapodás alapján; szakértők szerint ez évi 8 milliárd eurónak megfelelő többletpénzt jelenthet.

A haidarábádi tanácskozáson nehéz tárgyalások után szombatra virradóra megszületett egyezség alapján a 2006-2010 közötti időszakhoz képest 2015-től megkétszerezik és 2020-ig a megemelt szinten tartják a fejlődő országoknak folyósított biodiverzitási támogatásokat. A 12 napos ENSZ-konferencián összegszerű közlés nem hangzott el a segélyekről, szakértők azonban évi 8 milliárd euróra becsülik azt a pótlólagos összeget, amelyhez a szegény országok juthatnak az egyezség alapján.

A támogatások megduplázásával kívánják elősegíteni a két évvel ezelőtti nagojai biodiverzitási ENSZ-konferencián kitűzött célok megvalósítását, köztük mindenekelőtt a fajok kihalásának megállítását 2020-ig. A haidarábádi megállapodás alapján a segélyezett országok legalább háromnegyedének 2015-ig jelentés kell tennie a pénzek felhasználásáról és nemzeti biodiverzitási tervet kell elfogadnia.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a bő 63 800 növény- és állatfaj több mint negyedét fenyegeti a kihalás veszélye, a kétéltűeknek például több mint a 40 százalékát, a korallfajoknak a harmadát. Haidarabádban egy hét alatt újabb négyszáz állat-, illetve növényfajt vettek fel a veszélyeztetett fajok listájára.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) csalódottságának adott hangot a haidarábádi konferencia eredményeivel kapcsolatban. A Conservation International zöldszervezet is kétli, hogy az ígért pénz elegendő lesz.

A brazil küldöttség vezetője, Francisco Gaetani azt mondta, hogy bár születhetett volna "ambiciózusabb" megállapodás is, országa elégedett az eredménnyel. Delphine Batho francia környezetvédelmi miniszter szerint a jelenlegi pénzügyi válság közepette ez is jó megállapodásnak tekinthető.
Az élővilág sokszínűségének megőrzéséről legközelebb 2014-ben, Dél-Koreában tart értekezletet a világszervezet.

Tudósok szerint a Földön jelenleg a történelmi átlagot 100-1000-szeresen meghaladó ütemben pusztulnak ki fajok, ami a legjelentősebb kihalási periódushoz vezethet a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kipusztulása óta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz éves a Sixtus-kápolna mennyezete

A Michelangelo freskóit megelőző rajzok kiállításával ünneplik meg Rómában a Sixtus-kápolna… Tovább olvasom