Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Eddig sohasem látott sírokat nyitnak meg Tarquiniában

A három új sírral húszra emelkedik a megtekinthető etruszk sírok száma.
Eddig sohasem látott sírokat nyitnak meg a látogatók előtt az olaszországi Tarquinia etruszk nekropoliszában. Az ókori temető a kerekesszékesek számára is megközelíthető.

Szeptembertől tekinthető meg a Tomba Bartoccini-sírkamra, amely felfedezőjéről kapta a nevét. A Krisztus előtti 6. századból származó etruszk sírt Renato Bartoccini találta meg 1959-ben. Most először nyitják meg a nagyközönség előtt.

A kereszt alakú sírkamra a templomos lovagok találkozóhelyeként is ismert. A föld alatti termekben a lovagok titkos szexuális beavató szertartásokat tartottak. Ezekre utalnak az etruszk falakra rajzolt középkori graffitik.

A látogatók a Pulcella nevű sírt is felkereshetik. Ez lesz az első etruszk sír Tarquiniában, amelynek hosszú folyosószerű bejáratát úgy alakítják ki, hogy kerekesszékkel is be lehessen jutni.

1985-ben vízvezetékcsere közben bukkantak rá a Kék démonok sírjára, amelyet szintén most nyitnak meg az érdeklődők előtt.

A három új sírral húszra emelkedik a Tarquiniában megtekinthető etruszk sírok száma, de később további öttel, köztük a Bikák sírjával is gazdagodik majd a bejárható leletek száma.

A Rómától hetven kilométerre levő nekropoliszban 6422 sírt találtak meg eddig, ám csak egy részüket tárták fel. A kétszáz freskókkal díszített sírból közel ötven lehetne látogatható. Pénz és felügyelet hiányában azonban csak töredéküket lehet felkeresni. A sírkamrák freskóit speciális üvegfal védi állandó hőmérsékletet biztosítva és szabályozva a termekben levő nedvességet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legrosszabbkor ˝találta telibe˝ a dinoszauruszokat az aszteroida

Ha néhány millió évvel korábban vagy ugyanennyi idővel később csapódik a kisbolygó a Földbe, esetleg túlélték volna a katasztrófát. Tovább olvasom