Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Egerek farkasvakságát gyógyították sejtátültetéssel

Fényérzékelő idegsejtek átültetésével sikerült jelentősen javítani farkasvakságban szenvedő egerek látását - közölték brit kutatók.
A módszer ígéretes lehetőséget kínál a vakság bizonyos formáinak kezelésére a jövőben.

Az átültetett sejtek, a pálcika típusú fotoreceptorok nélkülözhetetlenek a kevés fényben való látásban. A sejteket bébiegerek retinájából nyerték, majd olyan felnőtt állatok szemébe ültették be, amelyek egyáltalán nem rendelkeztek azokkal.

"Ez az első bizonyíték arra, hogy a fotoreceptorsejtek beültetése megfelelő kapcsolatot és megjavult látást eredményezhet" - hangsúlyozta Robin Ali kutatásvezető, a University College London munkatársa.

A kutatócsoport 30-40 ezer sejtet ültetett át minden egyes kísérleti állat szemébe, majd agyi képalkotó eljárással ellenőrizték és igazolták, hogy a látókéreg reagált a fényimpulzusokra.

Ez még nem egyértelmű bizonyíték arra, hogy az egerek valóban látnak, ezért viselkedési teszteket is végeztek velük. Még farkasvakságuk idején megtanultak az állatok kijutni egy jelekkel ellátott medencéből - világosban. Amikor lekapcsolták a fényforrást, az egerek nem tudták követni a jeleket, és csak körbe-körbe úsztak. A sejtátültetést követően azonban sikeresen kiúsztak a korábban farkasvakságban szenvedő kísérleti egerek is.

Ali rámutatott, hogy a nyugati világban előforduló vakság jelentős többségét a fotoreceptorsejtek hiánya okozza, ezért a módszer ígéretes lehet az embergyógyászatban. A klinikai tesztek megkezdésére a kutató öt éven belül nem számít, arra azonban igen, hogy egyre többet tudunk meg erről az állapotról, és arról, mi lehet a legmegfelelőbb kezelési módja.

A tanulmányt a Nature tudományos magazin legutóbbi számában tették közzé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta 2900 millió liter szennyvíz ömlik a Gangeszbe

Közel háromszor annyi szennyvíz ömlik a Gangeszbe, mint amennyit tisztítani képesek. Tovább olvasom