Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Égi elefántot kapott lencsevégre a magyar asztrofotós

A Cepheus csillagképben "lakó" égi elefántot kapta lencsevégre Fényes Lóránd magyar asztrofotós, a kozmikus ormányos egy születőben lévő csillagot tart.
Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható, az Elefántormány-köd a csillagközi gáz és por egyfajta koncentrációja mintegy 2400 fényévre a Földtől. A feltételezések szerint ez egy csillagbölcső számos ifjú, százezer évesnél fiatalabb csillaggal.

A képen a sötét felhő peremét egy nagy tömegű, fényes csillag világítja meg és ionizálja.

Cepheus az északi égbolt egyik csillagképe.
Cepheus az északi égbolt egyik csillagképe.

Fényes Lóránd ismertetője szerint a felvétel körülményes módon készült a rendkívül "siralmas" 2011-es nyári szezonban. A folyamatosan "gyenge" időjárás miatt az asztrofotós másfél hónapon át küzdött az eredményért: volt éjszaka, amelyen 40-60, és volt, amelyen mindössze 2 expozíció volt felhasználható, végül a képhez felhasznált összes expozíciós idő nagyjából 8 órát tett ki.

Cepheus az északi égbolt egyik csillagképe. Az égbolton a görög mitológiából ismert Kéfeuszt, Etiópia (mitológiai) királyát jeleníti meg. Egyike a 88 modern csillagképnek, a Ptolemaiosz által lejegyzettek közül a 47-ik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lyukat fúrtak halála előtt Evita koponyáján

Röviddel rákbetegség okozta 1952-es halála előtt lobotómiának vethette alá magát Evita: az argentin… Tovább olvasom