Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Egy Guantanamón raboskodott muszlim nyilatkozata

Nagy-Britannia tizennégy, korábban Guantanamón raboskodó foglyot fogad be. A napokban Binyam Mohamed is hazatérhetett. Az elítéltek zömét Afganisztánban vagy Pakisztánban fogták el. Mindannyian beperelték a brit titkosszolgálatot, egyesek a brit és az amerikai kormányt is.

Binyam Mohamed szabadon bocsátásakor tett nyilatkozata: „Remélem, önök meg fogják érteni, hogy mindezek után sem fizikailag, sem mentálisan nem vagyok képes arra, hogy szembe nézzek a médiával Angliába érkezésemkor.

Kérem, bocsássák meg nekem egyszerű nyilatkozatomat, amelyet ügyvédemen keresztül juttatok el önökhöz. Remélem, egy nap majd képes leszek ezt jobban is csinálni.

Olyan dolgokon mentem keresztül, amelyekre legszörnyűbb rémálmaimban sem gondoltam volna.

Ezt megelőzően, a megpróbáltatások előtt a „kínzás" szó csupán egy absztrakt kifejezés volt számomra. Soha nem gondoltam, hogy egyszer én magam is az áldozatává válok.

Binyam Mohamed négy év után szabadult Guantanamóról.
Binyam Mohamed négy év után szabadult Guantanamóról.

Még mindig nehéz elhinnem, hogy elraboltak és a középkori módszerekkel kínoztak - és mindezt az Amerikai Egyesült Államok kormánya vezényelte le és vitelezte ki.

Miközben szeretnék felépülni és mindezt a hátam mögött tudni annyira, amennyire csak lehet, van még egy kötelezettségem azokkal szemben, akik még minding a kínzókamrákban vannak. Kétségbeesésem akkor volt a legnagyobb, amikor azt gondoltam: mindenki elhagyott engem. Kötelességem, hogy biztosítsak mindenkit: senki nincs elfeledve.

Hálás vagyok, hogy végül nem hagytak sorsomra. Hálás vagyok az ügyvédeimnek, és a Reprieve, valamint az Lt. Col Yvonne Bradley összes munkatársának, akik a szabadságomért harcoltak. Hálás vagyok a brit külügyminisztériumnak, akik a befogadásomon dolgoztak.

Mohamed a könnyeivel harcolt Angliába érkezésekor.
Mohamed a könnyeivel harcolt Angliába való érkezésekor.

És szeretnék köszönetet mondani azoknak a briteknek, akik írtak nekem Guantanamoba, hogy tartsák bennem a lelket, valamint a média azon munkatársainak, akik tudósították a világot arról, mi történik ott.

Tudom, nem lehetnék most otthon Nagy-Britanniában, ha ezek az emberek nem támogattak volna. Valójában meglehet, hogy nem is lennék életben.

Szeretném, ha mindennek vége végre lenne, de még nincs. Guantanamoban még további 241 muszlim raboskodik. A legtöbbjük már tisztázta magát, mégsem mehetnek sehová, mert mindenütt üldöztetéssel kell szembesülniük.

És meg kell mondanom, sokan inkább szomorúak, mint haragosak.

Binyam Mohamed a 14 muszlim, akit Guantanamoról Angliába deportálnak.
Binyam Mohamed a tizennegyedik muszlim, akit Guantanamoról Angliába deportálnak.

Számomra az volt a legszörnyűbb pillanat, amikor rájöttem Marokkóban, hogy azok az emberek, akik engem kínoznak, az utasításokat és kérdéseket a brit titkosszolgálattól kapták.

A brit titkosszolgálattal Pakisztánban találkoztam. Együttműködtem velük. Később rá kellett jönnöm, hogy azok az emberek, akikről azt reméltem, ki fognak szabadítani, kínzóimmal szövetkeztek.

Nem kiáltok bosszúért, csak az igazságot szeretném tudni, hogy soha többé senkinek ne kellejen azt elviselnie, amit én elviseltem.

Köszönöm önöknek."

Nagy-Britannia tizennégy guantanamói foglyot fogadott, fogad be. Egy részük nem brit állampolgár, hanem úgynevezett brit rezidens, ami azt jelenti, hogy tartózkodási engedéllyel Britanniában laknak, de a státuszuk egyelőre nem tisztázott.

Binyam Mohamed

Ő a tizennegyedik, akit Guantanamoról Angliába deportálnak.

Omar Deghayes (39)

Brit rezidens. 1980-ban folyamodott menekült státuszért Líbiában. 2002-ben tartóztatták le Afganisztánban, és feltehetően részt vett annak a videónak az elkészítésében, amely meghirdeti a dzsihádot Oroszország és Csecsenföld ellen. Az ügyvédei azt állították: nem ő volt, hanem valaki más. 2007 decemberében szabadult Guantanamoból. 2008 elején ismét letartóztatták Brightonban, és a spanyolok kérték a kiadatását, mert szerintük köze volt a 2004-es madridi robbanássorozathoz. A kérést azonban elutasították. Beperelte a Brit titkosszolgálatot állítólagos törvénytelen bánásmódért.

Jamil el-Banna (46)

Brit rezidens. Jordániában folyamodott menekült státuszért. 2002-ben tartóztatták le Gambiában, azt követően, hogy az MI5 úgy tájékoztatta a CIA-t: Osama Bin Laden meghatalmazott nagykövetének, Abu Qatadának a társa. Az Egyesült Királyságba 2007 decemberében tért vissza. Ahogyan Deghayest, őt is letartóztatták a spanyol robbantások kapcsán, de később szabadon bocsátották. észak-nyugat Londonban él, perli a brit titkosszolgálatot.

Bisher al Rawi (41)

Brit rezidens. 16 éves korában érkezett Irakból Nagy-Britanniába, de látogatói vízummal tartózkodott az országban. Képzett mérnök, üzlete van dél-nyugat Londonban. Ahogyan el-Bannát, őt is azzal gyanúsították, hogy kapcsolatban állt az Al Kaidával Abu Qatada szervezetén keresztül. 2002-ben tartóztatták le Gambiába. Nagy-Britanniába 2007 áprilisában tért vissza. Pereli a brit titkosszolgálatot.

Moazzam Begg (40)

Brit állampolgár. Birmingham-ben van könyvesboltja, muszlim irodalmat árul. Korábban Afganisztánban élt. 2002 februárjában fogta el a CIA Pakisztánban. Azzal gyanúsítják, hogy az Al Kaidának toborzott, de ezt a vádat tagadta. Az Egyesült Királyságba 2005 januárjában tért vissza. A Guantanamo-ellenes csoportok tanácsadója. Perli a titkosszolgálatot.

Ruhel Ahmed (27), Shafiq Rasul (32) és Asif Iqbal (27)

Brit állampolgárok. Az amerikai hadsereg fogta el őket Afganisztánban 2001-ben. 2004 márciusában tértek vissza az Egyesült Királyságba. Mindhárman beperelték a brit titkosszolgálatot, Rasul pedig az Amerikai Egyesült Államok kormányát is.

Richard Belmar (29)

Brit állampolgár. Betért muszlim észak-Londonból, 2002-ben tartóztatták le Pakisztánban. Azt mondják róla, lőfegyver-kiképzést kapott és kapcsolatba lépett Osama Bin Ladennel. Az Egyesült Királyságba 2005 januárjában tért vissza. Perli a brit titkosszolgálatot.

Abdenour Sameur (35)

Brit állampolgár. 1999-ben menekült státuszért folyamodott Algériában. Később Afganisztánba ment, mert úgy gondolta: Nagy-Britanniában nem tud igazi, jó muszlimként élni. Az Afganisztán és Pakisztán határán húzódó hegyekben tartóztatták le. Visszatért az Egyesült Királyságba, jelenlegi státusza ismeretlen.

Feroz Abbasi (29)

Brit állampolgár. Ugandából került Londonba nyolc éves korában. Betért muszlim, Afganisztánban tartóztatták le 2001 decemberében. 2005 januárjában tért vissza az Egyesült Királyságba. Kihallgatták, végül nem emeltek vádat ellene, szabadon bocsátották.

Martin Mubanga (36)

Kettős - zambiai és brit - állampolgár. 2002-ben tartóztatták le Zambiában, azt követően, hogy látogatást tett Afganisztánban és Pakisztánban. A rendőrség kihallgatta, végül nem emeltek vádat ellene, szabadon engedték. Perli a brit kormányt, mert állítása szerint az MI6 nem megengedett módszereket alkalmazott letartóztatásakor.

Jamal Udeen (43)

Brit állampolgár. Szülei jamaikaiak. Manchesterben született Ronald Fiddler néven. Weboldal tervező, betért muszlim. Afganisztánban fogták el az amerikaiak. 2004-ben tért vissza az Egyesült Királyságba, vélhetően Manchesterben él.

Tarek Dergoul (30)

Brit állampolgár, kelet-Londonban él. A Tora Bora-i hegyekben kapták el, ahová a tálibok menekültek a 2001-es amerikai megszállást követően. 2004-ben tért vissza az Egyesült Királyságba. Perli a brit és az amerikai kormányt.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2009. március 01. 18:21
  „WTC már nincs, kíváncsi leszek mennyivel nő a terrorveszély. obama nagyon rá fog cseszni. Azért el lehet képzelni hogy a világ egyik legrégebbi titkosszolgálata a brit nem bemondásos alapon dolgozik. Ahogyan az amerikai is. Lehet hogy fogtak valakit ártatlanul is, de el hiszi valaki hogy annyi fogoly mind csak a gonosz titkosszolgálatok elhibázott akcióinak a szenvedői? Á...”
 • 4. BrigAnti005 2009. március 01. 16:07
  „Várd ki a végét...”
 • 3. flexsnake 2009. március 01. 13:48
  „Nem furcsa hogy minden fogvatartottat kapcsolatba hoztak valamilyen szélsőséges csoporttal?
  Mi miért nem keveredünk gyanúba?”
 • 2. sima 2009. március 01. 12:37
  „rozator , jó de elötte 1 év Guantanamón a "röntgen" táborban...aztán mehetsz a Bahamákra.”
 • 1. rozator 2009. március 01. 11:59
  „Nem tudom hogy az urat miért kell befogadni!Miért nem megy haza?A sok brit állampolgárt mind Áz siában fogták el!Birói tévedés áldozatai! Velem miért nem fordul ez elö?Szeretném ha csak egy közlekedési kihágásért is,de a Bahamákon vonnának felelősségre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A firkálás segíti az emlékezést

Bár egy telefonbeszélgetés vagy egy előadás közbeni firkálást általában az unalom és a nem oda… Tovább olvasom