Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

Egy hadsereg pusztulása

Szombaton lesz éppen hetven éve, hogy a szovjet csapatok áttörték az urivi hídfőt, és néhány hét alatt megsemmisítették a 2. magyar hadsereget. A doni katasztrófa okairól Romsics Ignác történészt kérdeztük.
– A 2. magyar hadsereg felállításában a német nyomásnak való megfelelés a döntő mozzanat, vagy a magyar hadvezetésben is volt szándék a magyar katonai részvétel növelésére?

– A Szovjetunió elleni német hadjáratba való nagyobb arányú magyar bekapcsolódás kifejezetten a német politikai és katonai vezetés követelésére történt. A háttérben az állt, hogy 1941. november-decemberben fordulat történt a háború menetében. Az addig veretlen német hadsereget a szovjet csapatok nemcsak megállították Moszkva alatt, hanem vissza is vetették. A Pearl Harbor elleni december 7-i japán támadás következtében belépett a háborúba az Egyesült Államok is, amely a Szovjetunió szibériai területeit addig fenyegető japán erőket teljes mértékben lekötötte. Mindez elkerülhetetlenné tette a keleti hadszíntéren harcoló német erők megerősítését. Ribbentrop német külügyminiszter és Keitel vezértábornagy – akik 1942. január 6-án érkeztek Budapestre – ezért a teljes magyar hadsereg rendelkezésre bocsátását követelték. A magyar vezetés ennek szívósan ellenállt és az alkudozások során elérte, hogy a németek végül megelégedtek kilenc könnyű hadosztály, egy páncélos hadosztály és egy repülőkötelék kiküldésével. Ez volt az úgynevezett magyar 2. hadsereg, amely kétszázhétezer főből állt.

Interjúnk bővebben szombati lapszámunk Szieszta mellékletében!

Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

  • 2. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 09. 16:59
    „erre emlékezzünk ne a <moderálva> japánokra”
  • 1. klj-54 2013. január 11. 19:02
    „Köszönjük meg Horthynak a majd kettőszáz ezer ember halálát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocsánatot kért a kínai fogyasztóktól a KFC az antibiotikumos csirke miatt

A rendszeres minőségellenőrzéseknek köszönhetően a KFC 2010 óta tudta, hogy beszállítói… Tovább olvasom