Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Egy kisfiú genomja segített felderíteni az amerikai őslakosok eredetét

A kisfiú 12 ezer 600 évvel ezelőtt élt. Genetikai kódja az Észak-Amerikában valaha feltárt legrégibb.
Ázsiából származnak Amerika őslakosai - erősítette meg a közkeletű nézetet egy kisfiú 12 ezer 600 éves maradványaiból nyert DNS elemzése.

A kutatók elkészítették a 12-18 hónapos korában, a mai Montana területén eltemetett kisfiú teljes genomját. Ez az Észak-Amerikában valaha feltárt legrégibb genetikai kód - olvasható a Nature tudományos folyóirat legújabb számában megjelent tanulmányban.

A maradványok mellett talált tárgyi emlékek a körülbelül 13 ezer évvel ezelőtti észak-amerikai Clovis-kultúrához köthetők, amely az új-mexikói Clovis melletti lelőhelyről kapta nevét.

A kisfiú genomja azt mutatja, népe lehetett a közvetlen őse a mai Amerikában élő indiánok nagy részének, bár közelebbi rokona a Dél- és Közép-Amerikában élőknek, mint a kanadai indiánoknak. A különbség okát a tudósok egyelőre nem ismerik.

A DNS-kódból arra is következtettek, hogy a kisfiú felmenői Ázsiából vándoroltak át Amerikába a Bering-földhídon át, amikor a tenger szintje a jégtakaró miatt olyan alacsony volt a szibériai és az alaszkai partok között, hogy a Bering-szoroson gyalog át lehetett kelni.

A montanai ásatás, ahonnan a kisfiú maradványai előkerültek, a Clovis-kultúra egyetlen temetkezési helye. A tárgyakat és a kisfiú testét okkerfesték pora borította, ami halotti szertartásra utal.

A leletegyüttest már 1968-ban felfedezték, ám csak a közelmúltban vált lehetségessé az ősi DNS kinyerése és a teljes örökítőinformáció megfejtése. A maradványok az Anzick család telkén kerültek elő, ezért a kisfiút Anzick-1-nek nevezte el az Eske Willerslev (Koppenhágai Egyetem) vezette nemzetközi kutatócsoport.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az űrből számolják a bálnákat a kutatók

A szakemberek által kidolgozott automata rendszer nagyon nagy felbontású műholdfelvételek és egy… Tovább olvasom