Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Egymillió fontos temetést kap III. Richárd

A XV. századi angol uralkodó, akit annak idején pusztán jelöletlen sírban földeltek el, immár valóban királyi végtisztességben részesül.
Egymillió fontos - 350 millió forintos - temetést kap III. Richárd. A XV. századi angol uralkodó, akit annak idején pusztán jelöletlen sírban földeltek el, immár valóban királyi végtisztességben részesül: a Leicesteri katedrálist még kissé át is alakítják a kedvéért.

Maga a temetés csak jövő májusban lesz. A sírbolt pontos terve még nem készült el, csupán annyi biztos, hogy magasított lesz, jóllehet, kezdetben egyszerűbb volt a terv, a padló síkjának szintjén lett volna a sír fedőlapja. A katedrális új kövezetet, új világítást és új ablakokat kap III. Richárdnak köszönhetően.

III. Richárd 1485-ben halt meg a York- és a Lancaster-ház közötti háborút - a Rózsák háborúját - lezáró bosworth-i csatában. Mindkét ház jelképe rózsa volt, Yorké fehér, - a végül győzedelmeskedő - Lancasteré vörös. A tervek szerint III. Richárd sírboltját rózsamintázatú kövezetrész övezi majd.

A néhai király csontjai egy leicesteri parkoló helyén végzett ásatások eredményeként kerültek elő tavaly, és sikerült minden kétséget kizárón azonosítani a maradványokat, miután a teszthez a hajdani uralkodó jelenkori leszármazottai adtak DNS-mintát.

Olvasóink írták

  • 1. booo 2013. július 19. 18:56
    „Nem is tudtam hogy meghalt... :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitörhet a Fudzsi egy jelentős földrengés esetén

A japán kutatók az elmúlt 10 ezer év kitöréseit tanulmányozva jutottak erre a következtetésre. Tovább olvasom