Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Egyre több a déli állatfaj az Északi-tengerben

Összesen 41 fajt számláltak össze a szakértők a területen.
Hűvösebb vizeket keresve egyre több melegvízi állatfaj vándorol be az Északi-tengerre, amelynek új állandó lakói közé tartozik a közönséges tőkehal és több rákfaj is.

Az elmúlt húsz évben végzett hosszú távú kutatásaik eredményét mutatták be a frankfurti Senckenberg Intézet kutatói a Helgoland Marine Research és a Marine Biodiversity című szaklapokban.

Michael Türkay kutató szerint a klímaváltozás hatásai a német tengerpartokon már egyértelműen érezhetők. "Eredményeink rávilágítanak, hogy 2000-ben változás kezdődött az Északi-tengerben, ettől az időponttól jelentősen megváltozott az állatvilág összetétele: a 'bevándorlás' hatására egységesedett, a faji sokszínűség pedig csökkent" - fogalmazott a szakértő.

A Helgoland közelében végzett kutatások szerint 2000 óta folyamatosan növekszik a melegvízi fajok aránya. Összesen 41 fajt számláltak össze a szakértők a területen, többek között a Liocarcinus depurator nevű tengeri rák és a Diogenes pugilator nevű apró remeterákok példányait. Az eredetileg a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceánban honos rákok 2002-ben érték el a Helgolandi-öblöt és mára az Északi-tenger faunájának meghatározó részévé váltak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NASA-nak van egy embere, aki az univerzumot szagolgatja

Több mint 40 éve dolgozik a NASA -nál George Aldrich, akinek a feladata az, hogy minden olyan dolgot megszagoljon, amit kilőnek az űrbe. Tovább olvasom