Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Éhes galaxisokat figyeltek meg ˝táplálkozás˝ közben

Nemzetközi űrkutatók egy csoportjának sikerült egy messzi galaxist megfigyelni, amely éppen gázokat nyelt el.
Ez az eddigi legjobb bizonyítéka annak az elméletnek, amely szerint a galaxisok magukba szívják a környezetükben keringő gázokat, és ezekből új csillagokat építenek - jelentették be az Európai Déli Obszervatórium (ESO) kutatói csütörtökön a München melletti Garchingben.

Az észlelés az ESO Chilében működő óriásteleszkópja segítségével történt. A Toulouse-i Asztrofizikai és Planetológiai Kutatóintézet Nicolas Bouche vezette csoportjának eredményei a Science című tudományos lapban jelentek meg.

Az űrkutatók feltételezése szerint a naprendszerek a környezetükből felvett gázok révén növekednek, a folyamat közvetlen megfigyelése azonban nehéz. Bouche kutatócsoportjának egy galaxis és egy kvazár, azaz egy csillagszerű, rendkívül fényes sugárforrás szokatlan elhelyezkedése segített.

"Az volt a szerencsénk, hogy egy kvazár pont jó helyen volt. Fénye beragyogta azokat a gázfelhőket, melyek bizonyos hullámhosszú sugarakat visszavernek" - magyarázta Crystal Martin, a tanulmány társszerzője, a kaliforniai Santa Barbara Egyetem kutatója.

Ez a megvilágítás tette lehetővé, hogy a szóban forgó naprendszer körüli gázok tulajdonságait tanulmányozzák. Soha még pontosabban nem figyeltek meg galaxist "táplálkozás" közben - írta az ESO.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhanyagolható a sötét anyag hatása a Naprendszer égitesteire

Míg a látható anyag a világegyetem tömegének alig 5 százalékát teszi ki, a sötét anyag, amely… Tovább olvasom